В Україні розпочався прийом заяв у вищі навчальні заклади від вступників

19:30, 10 лип. 2019
 
В Україні розпочався прийом заяв у вищі навчальні заклади  від вступників

 В Україні розпочався прийом заяв у вищі навчальні заклади  від вступників. Абітурієнти можуть подати документи в електронній формі. В університетах працюють кабінети, де можна це зробити за допомогою фахівців. У двох волинських вишах побували кореспонденти Суспільного.

Ольга Репетюк приїхала з Маневицького району. Дівчина самотужки створила електронний кабінет вступника. У Луцьку у приймальній комісії хоче завантажити туди інформацію.

Ольга Репетюк, абітурієнтка: «Можливо, вдома я б допустила якійсь помилки. А тут я точно знаю, що є люди, які мені можуть порадити і допомогти.»

Богдан Перванчук з Луцького району розпочне зі створення електронного кабінету.

Богдан Перванчук, абітурієнт: «Я приїхав з Лище в приймальну комісію, аби подати свої документи, тому що це набагато зручніше, як для мене, ніж в електронному форматі.»

Андрій Слащук, секретар приймальної комісії СНУ: «Які вступають за освітнім рівнем «бакалавра», повинні чітко запам’ятати, як що ця категорія обирає спеціальності, де відбуваються творчі випробування, на спеціальності – мистецтво, фізичної культури і спорту,  то така категорія повинна подати документи до 16 липня. Решту, ті які ідуть лише за сертифікатами ЗНО, вони реєструються і подають документи до 22 липня.»

У паперовій формі заяви на вступ до ВИШу сьогодні почали приносити абітурієнти, які є випускниками коледжів та технікумів. Серед них Дмитро Давидюк з Володимира-Волинського. Хлопець каже, приїхав, бо згідно правил має подати заяву у паперовій формі.

Дмитро Давидюк, абітурієнт: «Я дізнавався, телефонував на приймальну комісію в цей університет, і мені сказали, що так як продовжую навчання, то мені потрібно довести диплом молодшого спеціаліста паспорт та фотографії.»

Технічний секретар приймальної комісії Наталія Романюк, каже що документи на вступ до ВИШу від «молодших спеціалістів» прийматимуть до 22 липня. 23-го у цієї категорії абітурієнтів розпочнуться вступні випробування.

Наталія Романюк, технічний секретар приймальної комісії:» У перший день станом на 10-ту годину ми уже маємо одну заяву від вступника, якій отримав кваліфікаційний рівень «молодшого спеціаліста» і вступає на ступінь бакалавра. Вступники такого рівня повинні принести усі оригінали документів та усі заяви подавати у паперовій формі. На відміну від бакалаврів, які є випускниками шкіл. Вони мають створити свій електронний кабінет і подати заяви в електронній формі. І лише ті, хто мають пільги, повинні до нас донести документи, які посвідчують пільгу.»

Серед вступників і ті, хто має рівень «бакалавра» і планує здобути ступінь «магістра».  Для цієї категорії абітурієнтів прийом документів відбувається у паперовій формі, кінцевий термін 23 липня, розповів секретар приймальної комісії Андрій Слащук.  У луцький технічний університет приїхав з документами Максим Музичук. 

Максим Музичук, абітурієнт: «Проживаю сам в місті Ківерці. Закінчив Львівській державний університет безпеки життєдіяльності. Зараз я  фахівець з протипожежної безпеки, вступаю сюди на заочну форму навчання, на магістратуру. Згідно правил потрібно самому здавати документи у приймальну комісію. Саме тому я сьогодні тут.»

У приймальній комісії кажуть, що працюватимуть по буднях з 9-ої до 18-ої години. Тут можна отримати усі консультації, створити електронний кабінет та завантажити інформацію за допомогою фахівців.