Озеро Світязь міліє!

18:55, 9 лип. 2019
 
Озеро Світязь міліє!

В озері Світязь на 20 сантиметрів понизився рівень води, розповів науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук. Завдяки чому процес можна зупинити, - з’ясовували кореспонденти Суспільного.

Вадим Панафідін, кореспондент: «Центральний пляж озера Світязь на Гряді на 25 метрів став довшим. Науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук каже: озеро міліє через застарілу меліоративну систему та відсутність опадів.»         

 Місцевий житель Артем Омельчук працює на атракціоні. Він розповідає, що озеро почало міліти з червня.

 Артем Омельчук, місцевий житель: «Це створює якийсь дискомфорт? - Так, бо вода відходить і треба іти далі, щоб глибше було, а там водорості й дискомфортно плавати.»

Валентин Хотько, приїхав відпочивати (м. Нововолинськ): «Це погано, що міліло озеро. Ми щороку сюди приїжджаємо і вперше таке бачимо. Дітям прикольню, є де розігнатися, а дорослим треба довго йти щоб скупатися. Якщо чиновники це питання не вирішать (вирізати ТІПА), то буде їм ганьба.»

 

Андрій Споденюк, приїхав відпочивати (м. Нововолинськ): «Минулого року так не було. Приїхали і страшно стало.»

Роман Москаленко, приїхав відпочивати (м. Луцьк): «Чи це впливає на ваш відпочинок? - Ні, відпочити класно, тільки б трошки тепліше було.»

Ірина Малюхова, поїхала відпочивати (м. Івано-Франківськ): «У Білорусії кар’єр риють і вода проходить туди, от озеро поміліло. Я тут була 4 роки тому, то було глибше. Треба озеро спасати!»

     

Іван Семенюк, начальник Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства: «Основні притоки води ідуть з каналів, які ідуть з села Світязь – це озеро Линеве добавляє воду, болота додають і плюс озеро живитися підводними водами. Через канал, який сполучає озеро Світязь і Луків-Перемут. Це найбільша артерія, яка відводить воду з озера Світязь.»

Зупинити відтік води можна на шлюзі, каже Петро Юрчук. Його встановили у 60-70 роках минулого століття, третій рік поспіль він несправний.

 

Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку: «Споруда ця поломана і вода постійно йшла. То перемостили мішками з піском, трішки воду підтримуємо.»

Петро Юрчук говорить, що сезонне обміління Світязю спостерігають третій рік поспіль, це не пов’язують з водоймами у Білорусі.

Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку: «Якщо ми перекриємо воду, то зменшимо відтік із Світязю, озеро Луків-Перемут може пропасти зовсім. Тому треба не тільки шлюз-регулятор робити зі Світязя, а й робити на відвідних каналах Луків-Перемут.»

На проект реконструкції шлюзу від озера Світязь кошти мають виділили на сесії Шацької ОТГ, каже Петро Юрчук.  Реалізувати проект мають намір цього року. Про встановлення другого шлюзу з озера Луки-Перемут поки не йдеться.