В обласному центрі всихають ялини

15:47, 4 лип. 2019
 
В обласному центрі всихають ялини

 У Луцьку всихають ялини. Про це кореспондентам Суспільного розповіла  начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Тарабанюк. Каже: всихання хвойних спостерігають протягом кількох останніх років.

Лучанка Тетяна Буравська разом з онуком Владиславом прогуляються Театральним майданом обласного центру. Жінка розповідає, ще на початку весни побачила що одна з ялин всохла.

Тетяна Буравська,  лучанка: «Зрізати потрібно, бо вони вже пропали і всохли. Насаджувати  потрібно. Бо якщо ми не будемо насаджувати зелених насаджень, то не буде чим дихати. Там багато з’явилося нових машин».

 Владислав Березюк, школяр: «Я особисто думаю, що ялинки всихають - через масове потепління. Бо на початку літа, дуже було жарко. Було мало дощів. Багато також машин, від них газ, і через це можуть помирати рослини».

Зі своєю донечкою Олею гуляє і Юлія Перевощикова. Каже: кілька всохлих ялин бачила і у Центральному парку культури і відпочинку ім. Лесі Українки.

 Юлія Перевощикова,  лучанка: «Обов’язково потрібно садити, почнемо з того. Їх спочатку треба посадити, бо по місті ходити дуже важко. Особливо коли спека 35-40 градусів, дуже важко. Треба озеленяти Луцьк. Вирубують все, бруківку кладуть, воно ніби гарно, але не те».

Начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Тарабанюк розповіла, що дерева на території нашого міста всихають через зміну клімату.

Оксана Тарабанюк, начальниця відділу екології Луцької міськради: «У зв’язку з глобальними мінами клімату, з аномальними температурами дуже багато порід дерев починають себе проявляти по іншому. Ми бачимо масове всихання берез на території міста також. Тому і ялини також реагують».

Зі слів Оксани Тарабанюк, зменшення кількості дощів призводить до зниження рівня грунтових вод. Дерева з поверхневою кореневою системою, такі, як ялина, не отримують необхідну кількість вологи, починають всихати.            

Оксана Тарабанюк, начальниця відділу екології Луцької міськради: «Причиною всихання ялин є просто їхній перестійний вік, тому що їм близько 40 -50 років. Це той вік у якому рослини не в природному ареалі по маленьку починають відмирати. Не можна відкидати і загазованість повітря».

Начальниця відділу екології  Оксана Тарабанюк розповіла, що ялини які всохли приберуть.  На їхнє місце посадять нові рослини. І додала,  найкраще в місті садити липу та граб.