У селі Сирники Луцького району запрацювала бібліотека просто неба

17:23, 1 лип. 2019
 
У селі Сирники Луцького району запрацювала бібліотека просто неба

У селі Сирники Луцького району запрацювала бібліотека просто неба. Книги зберігаються  в холодильниках,  почитати їх можна в ретро автомобілі. Одна з ініціаторок, Оксана Глушко, розповіла: аби втілити ідею, взяли участь у конкурсі соціальних проектів від ГО «Активні громадяни» спільно з Британською Радою. Виграли та отримали 7000 гривень на облаштування відпочинкової зони біля клубу та створення бібліотеки.

Хата-читальня у селі Сирники, за кілька кілометрів від Луцька. На свіжому повітрі ініціативні місцеві жителі облаштували бібліотеку: замість книжкових полиць – холодильники.  Читацька зала у вигляді ретро автомобіля.  Почитати просто неба прийшла дев’ятирічна Анастасія Гарбарук.

Анастасія Гарбарук, відвідувачка бібліотеки: «Мені подобається ця книжка, вона цікава і тут все гарно намальовано. Вчора перебирала і знайшла книжку про Бога, ще книжку знайшла про тварин. Я вже їх прочитала і хочу, щоб всі їх читали».

У раритетній автівці можна дуже зручно вмоститися, каже школярка Тетяна Глушко.

Тетяна Глушко, відвідувачка бібліотеки: «Люблю сюди приходити, люблю читати казки, оповідання, вірші. Ще принесла сюди книжку моя мама, там була казка про Миколая і мама принесла сюди книжки дорослі».

Анастасія Павлюк, відвідувачка бібліотеки: «Я люблю легенди читати, бо я з дитинства любила всякі давні історії».

Нині у хаті-читальні 155 книг, розповіла співорганізаторка бібліотеки Галина Волянюк. Їх кількість, каже, щоразу збільшується.

Галина Волянюк, співорганізаторка бібліотеки просто неба:  «До мене прийшло повідомлення, що я можу приїхати на «Нову пошту» і отримати книгу від пана Купрієнко з Маріуполя, він нам теж прислав книгу і ще повідомлення від Богдана Біди зі Львова, він також нам надіслав книги. Щоб поповнити нашу бібліотеку, ми просили приносити книги українською, англійською, польською, на даний момент російською мовою нам ніхто не приніс і ми просили не приносити пропагандистських книжок».

Долучилася до проекту художниця з міста Рожище Оксана Шатунова. Розповідає: зі своїми учнями працювали близько п’яти годин.

Оксана Шатунова, художниця: «Так як тут потрібно було задіяти зону верхню і нижню і холодильники ззовні і зсередини. То ми вирішили все таки графітним матеріалом, це в нас ішли балончики розпилювачі, але трошки нам не вдалося створити те, що хотілося. Бо жарко було і при великій температурі в нас фарби текли, тому за допомогою темперної і акрилової фарби домальовувати різні задуми».

Така бібліотека для села дуже потрібна, розповіла завідувачка місцевого клубу Оксана Глушко. Майже усі заклади, каже,  тут закрили через недофінансування.

Оксана Глушко, завідувачка клубу села Сирники: « У нас багато молоді, дітей багато, читати усі люблять, не усі сидять в інтернеті, хоча він теж у нас є і можна використати цю машину для того самого гугла. Ну і, звичайно, заглянути в холодильники і взяти ту літературу, яка саме потрібна. 02.04+02:14 Долучалося багато людей до цього проекту, адже сім тисяч це невеликі кошти, вони пішли тільки на банер. Фасад є в поганому стані і ми таким чином скрасили нашу сторону. Чому холодильник? Холодильник вміщає їжу, а наша їжа – духовна тут зберігається».