Шашку Трилінського по вулиці Парковій в Луцьку закладають асфальтом

17:27, 21 чер. 2019
 
Шашку Трилінського по вулиці Парковій в Луцьку закладають асфальтом

Ігор Гобчанський, лучанин: «Всі люди в шоці від цього. Якщо можна було цей шар нормально зрізати і поставити. Відновити. Ця ж бруківка скільки вже пролежала? 50-80-100 років? слів немає одні емоції».

Шашку Трилінського, якою вмощені 200 метрів вулиці Паркової в Луцьку, почали закладати асфальтом. Робітник фірми підрядника Олександр прізвища не називає, розповів таке: виявили плитку у вівторок 19 червня, коли почали знімати старий асфальт. У департамент ЖКГ Луцької міськради повідомили про знахідку, після того, як очистили від бетонно-асфальтового покриття всю дорогу.


Олександр, робітник: «Проливається емульсія дорожня і тоді ложиться  нижній слой крупнозернистий асфальт. – тобто сьогодні вкладатиметься асфальт? – так. Сьогодні вкладається нижній слой, а вже на наступному тижні – буде верхній слой.»

20 червня створили комісію у складі представників Луцької міської ради, проектної організації і генпідрядника. Дорогу обстежили і на засіданні вирішили не реставрувати шашку Трилінського, розповів Суспільному Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міськради. Ми звернулися за поясненням такого рішення, начальник відділу інженерно-транспортної  інфраструктури департаменту ЖКГ Луцької міськради Володимир Козел спілкуватися відмовився.

Нагадаємо, у квітні цього року під час капітального ремонту вулиці Пушкіна, яка також вмощена «Трилінкою», ці плити вирішили реставрувати. Їх демонтували, очистили і повернули на своє місце. Витратили на це з міського бюджету більше мільйона гривень. Так нині виглядає ця вулиця. Робітники завершують вмощувати відновлені плити на останніх кількох метрах дороги. Чому так не зробили на вулиці Парковій, розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Петро Троневич.


Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міськради: «Це був би зупинений рух по цій вулиці на дуже тривалий період, це були б значні кошти і головне, що ефективність від цього була б низькою:  коефіцієнт щеплення шашки Трилінського дуже низький, а вулиця має великий повздовжній ухил. Якщо залишити цю шашку для використання, то це створить додаткові загрози у безпеці дорожнього руху».


Петро Троневич каже: шашки «Трилінського» на Парковій вимостили ймовірніше на початку 50-х років минулого століття. Під шаром асфальту вони збереглися ідеально. В небагатьох місцях їх пошкодили, знімаючи асфальт зверху та прокладаючи комунікації. За словами Троневича, у департаменті ЖКГ про те, що дорога вмощена «трилінкою» не знали. Він каже: асфальт забезпечить надійне збереження унікальної плитки до наступного ремонту. Тоді розглядатимуть можливість перенесення шашок в інше місце.