В реабілітаційному центрі «Ренесанс» у Луцьку провели обшуки через скарги на «нелюдське поводження з пацієнтами»

18:23, 20 чер. 2019
 
В реабілітаційному центрі «Ренесанс» у Луцьку провели обшуки через скарги на «нелюдське поводження з пацієнтами»

Понад 50-т осіб незаконно утримували у відділенні реабілітаційного центру «Ренесанс» у Луцьку та Гаразджі. Про це розповів сьогодні під час брифінгу заступник начальника слідчого управління поліції Волині Андрій Литвин. Каже: вчора були проведені обшуки через те, що до поліції звернулися  колишні пацієнти із скаргами про нелюдське поводження з ними.

Реабілітаційний центр “Ренесанс” знаходиться на вулиці Володимирській у Луцьку. Напередодні поліцейські тут проводили обшуки. На відео, знятому керівником  одного з відділень закладу Денисом Поліщуком, видно, що працювали спецпризначенці у балаклавах.

Волонтер реабілітаційного центру Максим Возняк розповів, як відбувався обшук.

Максим Возняк, волонтер реабілітаційного центру: «Вони поводили себе зовсім нецивілізовано, без жодних взагалі розмов, без людяності. Почали виламувати двері, вибивати, тут вибите скло, тут лежав замок. Ми його вже прибрали. Все повністю зруйновано, все перекинуто. Повністю всі пацієнти, які тут були, які проходили психокорекцію їм принесли величезний стрес. Тому що забігли люди в масках, почали всіх класти на землю. Так само всіх співробітників без ніяких розмов поодягали їм наручники. Ні на який контакт не йшли».

Причину обшуку  заступник начальника слідчого управління поліції  області Андрій Литвин пояснив так:

Андрій Литвин, заступник начальника слідчого управління поліції Волині: «До правоохоронних органів надійшло повідомлення звернулися особи, які напередодні перебували у даному закладі і повідомили про такий факт: незаконне позбавлення волі у тому числі психологічне та фізичне насильство. далі було розпочато перевірку де було підтверджено ці факти».

Зі слів Литвина, в результаті слідчих дій 4-х працівників центру затримали. Це - жителі Луганської, Волинської та Київської областей. Алко- і наркозалежним, які проходили тут реабілітацію, дозволили піти додому.

Андрій Литвин, заступник начальника слідчого управління поліції Волині: «Вчора під час того, коли їх було виявлено, їх усіх було доставлено в управління волинської області. З ними було проведено слідчі дії, по необхідності була надана медична допомога. В подальшому вони були передані  своїм рідним і були відпущені додому».

Волонтер реабілітаційного центру Максим Возняк каже, що заклад працював 2 роки, за цей час тут пройшли реабілітацію від нарко- і алкозалежності близько 3-х сотень людей. До обшуків перебували чотири десятки пацієнтів, які підписували згоду на реабілітацію в центрі.

Максим Возняк, волонтер реабілітаційного центру: «Тут незаконно утримували, проти їхньої волі людей? - такого не було і немає, всі люди підписували документи від руки, що ми потребуємо лікування і тут велася мотивація людей. Взагалі, йдуть розмови такі, що ми тут катуємо, б’ємо, торгуємо людьми. Я вважаю, що це повна брехня».

Після обшуків три десятки пацієнтів покинули заклад, решта -  вирішила залишитись, каже Максим Возняк.

 

Максим Возняк, волонтер реабілітаційного центру: «Більшість людей, яких зараз відпустили — це люди, які просто потребують вжити. Вони згуртувалися, щоб далі вживати. Вони не знаю, чим займаються. Тут вони постійно були під наглядом».

Дмитру — 30. 15 років вживає наркотики. Він - один із тих, хто залишився тут із власної волі. Чому не покинув реабілітаційний центр — пояснює так:

Дмитро, пацієнт реабілітаційного центру: «Де я тільки не був, ніде мені не могли надати допомоги. Я втікав, шукав виходи і все-одно повертався до вживання. Сюди я приїхав із останньою надією і вже 4 місяці я не вживаю і почуваю себе дуже добре. Для цього і закритий заклад, щоб менше контакту з вулицею, спокусами, щоб вони не бігли».

24-річний Анатолій приїхав на реабіліацію до Луцька з Рівного. Вживав алкоголь і наркотики. Тут він, каже, 12-й місяць.

Анатолій, пацієнт реабілітаційного центру: «Тут  в мене вже свої друзі були тверезі, а в своєму місті в мене тільки ті, з ким я вживав, круг спілкування такий. А тут ми один одного підтримуємо, тверезе спілкування. - Плануєте залишатись? - Думаю, так».

Нині керівники реабілітаційного центру готують позов до суду на незаконні дії поліції, - каже Максим Возняк. Затриманим працівникам закладу може загрожувати до 5 років позбавлення волі, - розповів заступник. начальника.слідчого управління поліції Андрій Литвин.