40 мішків сміття зібрали учасники еко-сплаву річкою Стир

13:45, 20 чер. 2019
 
40 мішків сміття зібрали учасники еко-сплаву річкою Стир

Пластикові пляшки, поліетиленові пакети та скляна тара. Це – те, що знаходили учасники екологічного сплаву річкою Стир. Співорганізаторка акції Юлія Грищук розповіла, що сміття, яке залишають після себе відпочивальники на березі річки, потім потрапляє до водойми. Луцька молодь вирішила самостійно прибрати русло Стиру від сміття.

Два десятки хлопців та дівчат вранці зібралися поблизу річки. Склали каяки, на яких прибиратимуть сміття. Задля безпеки учасники толоки надягнули рятувальні жилети. Перед сплавом річкою отримали настанови від інструктора.

Маршрут проляг уздовж русла Стиру від села Боратин до центрального пляжу Луцька, - розповіла співорганізаторка еко-сплаву Юлія Грищук.  

Юлія Грищук, співорганізаторка еко-сплаву: «З однієї сторони, це цікава забава. Ми плаваємо, дивимося гарну природу. Але з іншої сторони треба вправність проявляти, щоб розвернути човник, байдарку. Підпливсти до берега, дістати пляшку. Іноді бувають такі кульки, що треба викручувати воду, щоб дістати весь мотлох з води».

Лучанка Наталія Демченко вперше в житті сплавляється річкою. Каже: робить це не задля розваги, а доброї мети. Із води на каяці, розповідає, легше зібрати річкове сміття, ніж із берега.

Наталія Демченко, учасниця еко-сплаву: «Важливо не тільки чекати, коли хтось, щось зробить, важливо почати з себе: прибрати своє подвір’я,  прибрати свій під’їзд просто навести порядок по трішечки зовсім і не жалітися на те, що наприклад, приїхати відпочивати на природу і різними словами описувати тих, хто був до тебе на цьому місці. А взяти пакет і це прибрати і сказати, який я молодець».

Сміття застрягає між гілками дерев і збирається у воді.


За 9 годин  еко-волонтери пропливли 20 кілометрів. Назбирали 40 мішків непотребу.

Віта Сахнік, учасниця еко-сплаву : «Треба підпливати, залазити під корчі, вигрібати його веслами. Дуже складно дістати насправді. Щоб 2 пляшки забрати, треба дуже багато зусиль докласти. Неочікувано. Сміття так, дуже багато, особливо в межах міста. 95-98%  це пляшки або скляні, або пластикові. Ще траплялися тапочки, галоші, 2 лампочки, пакети зі сміттям люди вочевидь викидають у річку, що дуже сумно».