ЗОШ І-ІІ ступенів у селі Звози Ківерцівського району ліквідовують

18:41, 18 чер. 2019
 
ЗОШ І-ІІ ступенів у селі Звози Ківерцівського району ліквідовують

Більше сотні людей зібралися біля Звозівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Ківерцівського району, це –  школярі та їхні батьки. Згідно проекту рішення Ківерцівської міської ради, до якої після об’єднання увійшло село, навчальний заклад ліквідують, діти їздитимуть до школи за п’ять кілометрів у сусіднє село Суськ. Батьки проти такої оптимізації, - каже мама учениці другого класу Наталія Літковська. Жінка розповідає, що її сім’я два роки тому переїхала з Ківерець у Звози, аби дитину, яка на інвалідному візку, було зручніше возити до школи. Жінка каже: тепер боїться, що загальна середня освіта для її старшої доньки стане недоступною.

Наталія Літковська, мама учениці Звозівської школи: «Ми жили в будинку двоповерховому, і було дуже важко спускатися по цих поверхах з візком, з дитиною. Вона росте. Це і фізично важко, і морально. Ми переїхали сюди. Тепер школу хочуть закрити. Я тепер не знаю, що робити. Кажуть пустять автобус. А хто мені ту дитину буде автобусом возити?»

У Звозівський школі навчається 43 учні, батьки ще вісьмох написали заяву про прийняття до першого класу на наступний навчальний рік, розповіла вчителька початкових класів Людмила Барсукова. Додає: за законом діти перших-четвертих класів мають навчатися за місцем проживання. У проекті про оптимізацію, усіх учнів початкової ланки  переведуть у Суськ. Вчителів, яких тут -  13, скоротять.

Людмила Барсукова, вчителька ЗОШ І-ІІ ступенів села Звози Ківерцівського району: «Кінчається рік і дитина каже, що не хоче аби її вчила інша вчителька, то хочеться плакати. Смикати дітей, таких малих це не правильно. Конкретно з нами про роботу ніхто нічого не говорив і не обіцяв. Були збори, на яких сказано – робочих місць не має. Буде  скорочення. Все.»

 

Зі слів мами учня Єлизавета Скубій, батьки зверталися до міської ради з проханням не закривати школу.

Єлизавета Скубій, мама учня Звозівської школи: «Село дійсно зараз розвивається, бо дуже багато молодих сімей спеціально купляли тут хати, залишалися в батьківських хатах. Люди свідомо залишалися, знаючи, що є школа і це був І фактор. Дитина піде в школу охайну, затишну,  все в ній є належно для умов навчання.

Алла Яценюк, директорка Звозівської ЗОШ І-ІІ ступенів: «Ви бачите що в нас замінені повністю всі вікна і двері. Опалення в нас пічне. Але тепло. В нас дуже енергоефективна школа, тому що пічне опалення не потребує великої кількості палива».


Батьки звозівських учнів поїхали у сусіднє село, аби подивитися на запропоновану школу. Її директор Володимир Павлюк розповів, що для навчання більшої кількості дітей, потрібно провести модернізацію опалення, збільшити санвузли та закупити додаткове устаткування в їдальню. 

Володимир Павлюк, директор Суської ЗОШ І-ІІІ ступенів: «В нас є проблеми із деякими приміщеннями. Це спортзал, і ще одне крило на ІІ поверсі. Там дійсно буває, що температура недостатня. Нам обіцяють нового котла. – Обіцяють! – На рівні обіцянок».

Голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов про ситуацію зі школою у Звозах каже таке: «Бачачи критичну ситуацію по ОТГ, ми зробили звернення на КМ, Міносвіти, на народного депутата, ОДА, і отримали відповіді одного характеру – Проводьте оптимізаційні заходи, приводьте мережу у відповідність до тих асигнувань, які дає держава. В разі якщо ви цього не зробите і вам буде недостатньо видатків, ви маєте право забезпечувати освіту власними коштами.  В нас зараз мінус по освітянській галузі 8 мільйонів. Тому переш, що постає, це однозначно закриття однієї із шкіл. 

Остаточне рішення про закриття Звозівської школи ухвалюватимуть на сесії міської ради. Коли це відбудеться, - голова громади не сказав. Зі слів мами учня Єлизавети Скубій, батьки збираються на цю сесію, аби висловити свою позицію місцевим депутатам.