День донора на Волині

18:36, 14 чер. 2019
 
День донора на Волині

У Всесвітній день донора крові, у рамках проекту «Одна кров» 10 волинян прийшли в обласний центр служби крові, щоб стати донорами, - розповів куратор акції здачі крові у Луцьку Ілля Іллін. Щодня в середньому в обласному центрі служби крові, зі слів директора Юрія Кременця, близько 60 людей здають кров. Завідувачка відділення центру Надія Воробей каже: стовідсотково забезпечують усі лікувальні заклади Луцька і області потребою у крові.

Студент Мирослав Зінчук долучився до проекту «Одна кров». Каже: Всесвітній день донора - гарна нагода, це зробити.

Мирослав Зінчук, донор:Кров я здаю вчетверте, а долучитися до акції вирішив, бо хочу допомогти людям, не маю ніяких протипоказань. І можу допомогти людям чимось. Через два місяці знову прийду здавати кров.

Проект «Одна кров» існує другий рік. Координатор Ілля Ільїн каже: на їхні заклики здавати кров долучаються волонтери.

Ілля Ільїн, куратор проекту «Одна кров» у Луцьку: “Наша основна мета – долучати якнайбільше донорів. Якщо до нас звертаються люди за допомогою, якщо потреба якась група крові, ми завжди знаходимо донорів із відповідною групою крові. У Луцьку до нас зверталося близько 10 людей, щоб їм здали відповідну групу крові і було 7 випадків, коли ми здавали тромбоконцентрат.”

Тромбоконцентрат – це коли у донора беруть не кров, а тільки тромбоцити, каже завідувачка відділення заготівлі крові та її компонентів Надія Воробей.

Надія Воробей, завідувачка відділення заготівлі крові та її компонентів: “Уся кров, яку здають донори іде на переробку. І потім ще плазма проходить шестимісячну карантинізацію. Коли донори здають кров, то вона проходить обстеження, але може потрапити у сирологічне вікно. Уже коли через 6 місяців ми бачимо, що донор не захворів ні на СНІД, ні на гепатит, ні на які гемотрансфузійні інфекції, ця плазма після карантинізації іде у лікувальні заклади.

Непридатні препарати крові утилізовують. Юрій Кременець директор обласного центру служби крові каже: напередодні ввечері перед здачею крові треба не їсти жирного, а зранку обов’язково випити солодкого чаю.

Нині обласний центр служби крові реформують. Один із напрямків змін – це перетворення відділень трансфузіології у місті і в районних лікарнях області у банки крові. Що це означає, - Суспільному розповів директор обласного центру служби крові Юрій Кременець.

Юрій Кременець, директор обласного центру служби крові: “ Штат той же, але їм заборонено заготовляти кров. Усю заготівлю і переробку здійснюватиме обласний центр служби крові: Волинський і Володимир-Волинська обласна станція переливання крові. Це створюється із метою, щоб було менше браку крові, бо якщо узяти з районів, то ця кров, що нам доставляється, воно доставляється упродовж 3-5 діб. Вона приїжджає гемолізна, що треба її бракувати. Тут кров буде заготовлятися і перероблятися впродовж 3-5 годин. Це дозволить зберегти еротроцитну масу і плазма не втрачатиме такий компонент як 7-й фактор згортання крові.