Волинські студенти звернуться в Конституційний Суд України щодо пільгового проїзду в маршрутках

17:12, 7 чер. 2019
 
Волинські студенти звернуться в Конституційний Суд України щодо пільгового проїзду в маршрутках

У Луцьку студент  Олександр Смірнов їздить у маршрутках міста за 3 гривні, він каже, що пільгову знижку 50% передбачено постановою Кабміну. Зателефонувавши у  редакцію Бюро Новин, хлопець говорить: сьогодні водій однієї з маршруток міста відмовивився його везти за цю ціну.

У Луцьку діють пільги на проїзд у тролейбусах для школярів та студентів – одна гривня при вартості квитка три гривні, - говорить про це начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міськради Володимир Степанов. Він каже: пільги на маршрутні перевезення автобусами – врегульовані рішенням виконкому від 25 травня 2019 року.

«На території Луцька необхідно керуватися виключно документами, які видані міською радою, або Луцьким виконавчим комітетом. Що стосується пільгових перевезень, то вони 100% гарантується при здійсненні перевезень тролейбусом: всі пільгові категорії, студенти вищих і середніх навчальних закладів і учні їздять по одній гривні. Що стосується перевезення пільговиків  автобусами. Учні шкіл їздять за 3 гривні, а пільга для студентів не передбачається», - каже Володимир Степанов.

З його слів, контактна мережа тролейбусів покриває територію Луцька на 80% , пільговий проїзд гарантується при наявності учнівського чи студентського квитка.

Голова студентської ради Волині Віталій Сніжко каже: «Пільгу у маршрутках передбачає постанова Кабміну від 5 квітня 1999 року номер 541. На це нам найчастіша відповідають, що пільговий проїзд забезпечено тролейбусами, на що в нас була відповідь, що в постанові немає обмежень. Тим більше, у Польщі весь громадський транспорт  для студентів пільговий, вони їздять в половину вартості. Ми не розуміємо, чому  в нас не так».

«На даний момент ми користуємося пільговим проїздом у тролейбусах, на маршрутних таксі у нас пільг немає взагалі. На тролейбусі – гривня. Хотіли б, щоб  мінімальна знижка  бута», - каже студентка Ольга Клименок.                

«У плані автобусів проїзд піднявся, у середньостатистичного студента стипендія 1300-1400 гривень, а треба заплатити за житло і на проїзд багато йде, це проблематично витягувати», - розповіла студентка Ірина Яцюк.

Розібратися у цьому питанні, каже голова студентської ради Волині Віталій Сніжко, проситимуть Конституційний суд України, куди готують звернення: «Зараз закінчений апеляційний процес, результати ще не знаю, від був у Львові. Я думаю, що рішення не задовільне й ми готуємо касацію та звернення у Конституційний суд, який би роз’яснив постанову Кабміну».