На Волині град знищив півтисячі гектарів майбутнього врожаю

19:16, 28 тра. 2019
 
На Волині град знищив півтисячі гектарів майбутнього врожаю

558 гектарів – таку площу полів знищив град на території Велицької громади на Ковельщині. Цю цифру Суспільному назвав голова громади Віктор Ковальчук. Нагадаємо 24 травня на території 12 сіл вирувала негода. За 40 хвилин дощ та рясний град знищив посіви ячменю, вівса, сої. 45-річний Петро Мельничук показує поле, яке засіяв 2 місяці тому. На трьох гектарах 25 років вирощує ячмінь, буряки овес. Минулими вихідними чоловік каже втратив увесь врожай.

Петро Мельничук, житель села Підліси: «Ні одного нема, вибито, скошено, як комбайн пройшов і навіть колосків нема, де вони ділися, чи водою змило, картопля так само, вибита уся. Тут буряки посіяні, тільки їх тут нема. Хіба то буряк?».

Врожай не встояв після негоди, розповідає 47-річна Людмила Мельничук. 24-травня пообіді у селі вирувала негода. На цих світлинах наслідки 40-хвилинної зливи. Рясний град знищив насадження. Жінка каже, того дня, щойно негода вщухла, поїхала на поле. 4-гектари поля, розповідає жінка, те – з чого живе родина. З власноруч вирощеного жита пекли хліб, годували худобу. Корів та коней, - розповідає Людмила Мельничук доведеться продати, бо годувати, каже, нічим.

Людмила Мельничук, жителька села Підліси: « Оце з цього ми виживаємо, а зараз ми без нічого залишилися, а зараз я не знаюю….Сил стільки вкладено, міндобрива, скільки всього вкладено, цю працю яку ми, ні з чим залишилися».

Град знищив урожай на площі 550 гектарів – розповідає Велицький сільський голова Віктор Ковальчук. Селяни, які втратили посаджене, телефонують голові громади.  Віктор Ковальчук розповідає, наступного дня після негоди у сільській раді створили комісію. За 3 дні прийняли більш як пів сотні заяв від селян-одноосібників та фермерів . Люди просять компенсувати збитки.

Віктор Ковальчук, Велицький сільський голова: «Урожай знищений стовідсотково. Люди розраховували на хороші врожаї, тому що погода сприяла, але зазнали ось такого лиха. Щодо відшкодування зрозуміло,  що бюджет сільської ради не витримає такого навантаження, в нас не має відповідних коштів, тому було прийнято рішення звернутися як до голови області так і до депутатів обласної ради, а також до кабінету міністрів».

 Сьогодні поля обстежили члени обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко. Каже: збитки –рахують. Чи отримають селяни компенсацію за втрачений врожай вирішуватимуть обласні депутати.

Юрій Горбенко, директор департаменту агропромислового розвитку Волині: «Вже на сьогодні комісії доручено завершити підрахування збитків і тоді звернутися до обласного керівництва про визнання рівня надзвичайних ситуацій і надання допомоги по компенсації збитків отриманих внаслідок стихії».

Петро Мельничук каже, свої збитки від негоди на трьох гектарах поля порахував.

Петро Мельничук, житель села Підліси: «Буряки сіяв, травив, овес кропив, все ж так само кроплене, виходить до 10 тисяч може вийти».