На Волині дівчинку вилучили з сім’ї - причини з’ясовують

18:45, 20 тра. 2019
 
На Волині дівчинку вилучили з сім’ї - причини з’ясовують

Дев’ятирічна Карина Кирпа з Ківерцівського району третій тиждень живе не в своїй домівці, перебуває в дитячому будинку. Начальник відділу з питань соціально-правового захисну та попередження дітей служби у справах дітей Ківерцівської РДА Микола Супоровський говорить: дівчинку вилучили з сім’ї на місяць, через загрозу їй. Опікунка дитини бабуся каже: не розуміє чому від неї забрали онуку, для якої створила гідні умови для життя.

Це Людмила Кирпа. Жінка з перших від народження днів опікується онукою. Каже: Карина має все необхідне для життя, купила їй ноутбук, смартфон, показує дитячу кімнату.

Людмила Кирпа говорить, що за 9 років від опікунської ради не було зауваження чи скарг на неї. Показує позитивні характеристики про умови виховання дитини від сільради та школи й говорить: не погоджується з тим, що Карину від неї забрали. 

«Мене не було вдома, тоді Артисюк бере з шафи й усе поскладане викидає на підлогу, що в мене безлад і викликає опікунську раду. Тут в темпі є опікунська рада, питаючи чи безлад, питають чи я випила. Я ж дихнула  і каже, що від баби нічого не чути», - каже Людмила Кирпа.Людмила Кирпа каже: звернулася до керівника служби у справах дітей Ківерцівської райдержадміністрації Наталії Скубій з проханням пояснити чому від неї забрали онуку. 

«Вона мені каже: я вас скажу за що забрали дитину 23-го числа на комісії, бо Гусак сказав, що не можна віддати, бо була на сповіді сказала священику, що він домагається  маленької», -  розповіла Людмила Кирпа.              

Спілкуватися з журналістами Суспільного Наталія Скубій не захотіла, ситуацію прокоментував її заступник Микола Супоровський, який вилучав дитину із сім’ї. 

«Було повідомлення голови ОТГ Липин. Який на комісії заявив, що батюшка сказав, що раніше її син мав до дитини якісь намагання і члени комісії звернули на це увагу. По приїзд ми побачили, що баба сиділа на дивані, поряд у нетверезому стані жінка і її син п’яний. Я запитав чи баба не пила, понюхав запаху алкоголю не було чути. Мені зателефонували з сільради і  школи та повідомили, що дитина в школі, а повертати її неможливо, бо всі п’яні, дитину почало тріпти, почала плакати, я її за руку, вивів з хати та посадив в машину, таким чином вилучив. Бо була загроза життю та здоров’ю», - начальник відділу з питань соціально-правового захисту та попередження дітей служби у справах дітей Ківерцівської РДА сказав Микола Супоровський.              

Голова Липинської ОТГ Богдан Гусак підтвердив – саме він звернувся в соцслужбу. 

«Ми заглянули у вікно і побачили, що баба лежить в неприродній позі. Далі її голий син, а поряд маленька дівчинка, я почав стукати у вікно», - говорить Богдан Гусак.Це ввійшло в протокол комісії, на якій дитину вирішили вилучити з сім’ї. Телефоном редакція  зв’язалася з отцем Олександром, він спростував ці заяви.  Очевидиця подій -  сусідка Віра. Свого прізвища жінка не називає. Про події говорить так: 

«Вони забігли в хату, почали кричати що робить, а бабі погано стало, кричить до Юри чого він голий, в трусах стоїть,а він в шортах був», - каже Віра.     

Директор школи, де вчилася до вилучення з сім’ї Карина Кирпа, прокоментува ситуацію так: «Претензій до дитини не було, психологічних травм чи розладів ми не спостерігала. Приходила в школу вчасно, охайна, уроки не пропускала». 

Карина з 22-го квітня перебуває в приватному дитячому будинку в селі Дерно. Ми поспілкувалися з дівчинкою з дозволу бабусі-опікунки. Її мала називає «мамою». Про дядька, якого звинувачують у домаганні, говорить так: «Він був одітий у шортах та футболці. Він ніколи не кричить, часто граємо в ігри: м’яч кидаємо, на телефоні  вчу ігри грати». 

Чергове засідання комісії соцслужб заплановане на початок наступного тижня, на ньому, каже соцпарцівник Микола Супоровський, вирішать подальшу долю дівчинки. З його слів,  до домівки двічі навідувалися, умови проживання хороші, бабуся-опікунка, з його слів, була тверезою.