135 портретів бійців батальйону «Айдар» представили на однойменній виставці в Луцьку

14:19, 17 тра. 2019
 
135 портретів бійців батальйону «Айдар» представили на однойменній виставці в Луцьку

Виставка портретів військовослужбовців батальйону «Айдар» відкрилася у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Автор цих робіт Руслан Кашаюк, учасник  бойових дій, студент  факультету культури і мистецтв спеціальності «Образотворче мистецтво». На виставці представлено 135 портретів.

Руслан Кашаюк, автор виставки, учасник бойових дій: «Це лучани, Коля Королько з волинської області. З Сергієм Климчуком і з Сергієм Грибковим я разом їхав на війну, я з війни повернувся один. Єдиницй прокурор, який пішов добровольцем, це Сергій, він мав бронь, але пішов на війну.»

Автор виставки Руслан Кашаюк розповідає про серію робіт, в якій, каже, представлено найбільше лучан та волинян. Руслан – доброволець батальйону «Айдар», каже: творчістю займався не завжди.

Руслан Кашаюк, автор виставки, учасник бойових дій: «Після важкого поранення, я довгий період не говорив і попав до волонтерів на арт-терапію, це з 15 року, спочатку було полотно, потім скло.»

Розглядає виставку атовця студентка  Яна Карплюк: «Ці фотографії. які зараз тут висять, вони просто допомагають підтримувати цю пам’ять, щоб вона не припадала пилом. Здається, що війна це багато смертей, крові. Але саме через те ми й пам’ятаємо війну і беремо звідти певний урок.


Руслан Кашаюк, автор виставки, учасник бойових дій: «Я говорю завжди, коли представляю виставку, це не творчість, це – історія. І мій поклик зберегти цю історію. У мене були сильні переживання, ці події Майдану перевернули світ, я багато читав, вчив історію і у мене були переживання. Щоб ця історія не зникла, як зникла 100 років тому.»

Наталія Павліха, викладачка університету: «Сьогодні на часі якраз пам’ятати і згадувати ці риси нашого суспільного життя, які болять нам, але і бачити в цьому своє майбутнє.»

У госпіталы ветеранів війни з Русланом Кашаюком добре знайомі і медики, і атовці, які лікуються в медустанові. У стінах реабілітаційного центру чоловік проводив черговий майстер-клас.

Юрій Щербик, учасник АТО: «Я побачив в інтернеті публікацію, що хлопці малювали ікони і пожалкував, що не встиг потрапити на таке дійство. А коли ліг в госпіталь, то Руслан мені запропонував і я тут, пишу свого ангела-охоронця Юрія переможця. 00:37

Така арт-терапія допомагає швидшому одужанню пацієнтів, каже психолог Руслан Ізмаїлов.

Руслан Ізмаїлов, психолог Волинського обласного госпіталю ветеранів та інвалідів війни: «Арт-терапія як основна форма опрацьовування важких переживань. Руслан Кашаюк, це та людина, яка ділиться власним досвідом, це те, що допомогло їм піднятися, знайти в собі сили і зараз ділитися з хлопцями.»

 Руслан Кашаюк, автор виставки, учасник бойових дій: «Чим я зараз займаюся. Це , насамперед, я завдячую Богу.»