На вулиці Данщина в Луцьку замість 5-поверхового будинку зводять дев`ятиповерхівку

10:13, 15 тра. 2019
 
На вулиці Данщина в Луцьку замість 5-поверхового будинку зводять дев`ятиповерхівку

У Луцьку відновили роботи щодо зведення будинку на 6 і 9 поверхів в зоні садибної забудови, де Генпланом міста передбачене обмеження у 5 поверхів. Біля об’єкту місцеві мешканці зустрілися із представником забудовника.

Тетяна Гаврилюк, представниця забудовника: «Якщо дивитися по зображенню, то знімаються два поверхи, щоб сусідам було більше світла, є дозвільні документи згідно яких будемо будувати. Фактичних продажів не було, поки не отримали документи, вже як він був тут, забрали з Києва, то почали перші продажі.»

У 2017-му році тут розпочали будівництво. Тоді сусіди підписали дозвіл на земельні межі, - каже мешканка вулиці Даньшина, 14 Тетяна Ольхович, де мали зводити індивідуальну забудову у два поверхи. Далі забудовник заявив про будівництво багатоповерхівки, виконком Луцька доручив управлінню містобудування та архітектури видати містобудівні умови, забудовник змінив цільове призначення, сесія міськради дозволила розробку детального плану території під багатоповерхівку.

Віктор Сургент, представник забудовника: «На даній земельній ділянці можливо будівництво до 5 поверхів. Бо знаходиться в зоні садибної забудови і в  межах червоних ліній. – тут є будівельний паспорт, дозвіл дала інспекція, якщо є скарги – пишіть у будь-які служби.»

Перевіряла будівництво  Держархбудінспекція області. Фахівець Володимир Орлов розповів: частина земельної ділянки – це зона садибної забудови,  інша знаходиться в зоні вулиць в межах червоної лінії, що дозволяє будівництво до 5 поверхів. З колективними зверненнями мешканці зверталися в Луцьку міську раду, будівництво зупинили. Мешканка вулиці Даньшина Тетяна Ольхович говорить: у березні ініціативна група мешканців була на прийомі громадян у першого заступника міського голови Григорія Недопада, тоді він пообіцяв вивчити питання й зустрітися за круглим столом до Великодня.

Тетяна Ольхович, мешканка вулиці Даньшина, 14: «Ми просили зустріч. Недопад пообіцяв участь у  круглому столі, яку так і не здійснив, ми дуже вражені тим, що влада нас не чує.»

Галина Вандика, мешканка вулиці Даньшина, 14: «Оцей кран він мені не потрібне, щоб я переживала чи впаде чи ні. Перш ніж щось задумувати, то треба з мешканцями домовлятися, хоча б попередити, а вони розпочали і все.»

За коментарем Суспільне звернулося до заступника міського голови Григорія Недопада, він делегував дати відповідь начальнику відділу Держархбудконтролю Луцька Владиславу Троцю.

Владислав Троць, начальник відділу Держархбудконтролю Луцька: «Повідомлення про початок виконання будівельних робіт на індивідуальний житловий будинок були скасовані, потім замовники до нас за дозволом не зверталися. Далі управління містобудування та архітектури видали містобудівні  умови на багатоквартирний будинок і 23 квітня наша інспекція дала їм дозвіл на цей будинок. – Чи цих документів достатньо, щоб здійснювати будівництво, попри те, що не відповідає Генеральному плану? – на даний момент дозвіл – підстава для початку будівельних робіт.»

Мешканці вулиці Даньшина, які спілкувалися із забудовником, кажуть, що далі мають намір прийти на чергову сесію міськради, щоб поспілкуватися з представниками місцевої влади.