У місті Ківерці студенти врятували життя людини, яка помирала в електричці.

19:19, 14 тра. 2019
 
У місті Ківерці студенти врятували життя людини, яка помирала в електричці.

63-річному чоловіку раптово стало зле у вагоні. Хлопці не розгубилися й почали реанімаційні заходи. Суспільному розповіли, що знали, що робити, бо навчаються на 4-у курсі медичного коледжу.

Чоловік знепритомнів  у вагоні електрички, що відправлялась з вокзалу у Ківерцях до Луцька. 4-ро студентів у цей час їхали на практику до обласного центру. Віктор Гомон та Ігор Подоба розповідають, як усе сталось. 

Віктор Гомон, рятівник: «Чоловікові стало недобре. Він почав синіти і шумне дихання дуже. Ми підійшли відразу до нього і побачили, що відчутній пульс.»

Ігор Подоба, рятівник: «Зрозуміли, що ситуація вже крайня, потрібно надавати невідкладну допомогу, я просив Віктора, щоб він викликав швидку, сам побіг до голови поїзда, просив, щоб він не відправився до Луцька.»

Хлопці по черзі попарно проводили реанімаційні заходи. Олександр Багнюк каже, що лекції з невідкладної допомоги не минули марно.

Олександр Багнюк, рятівник: «Я побачив, що чоловік блідий, не дихає. Виявивши, що на сонній артерії немає пульсу, ми почали йому надавати невідкладну допомогу, робити непрямий масаж серця. Підтримували його життєдіяльність до приїзду швидкої. Саме це врятувало йому життя, за словами лікарів.»

На місце за кілька хвилин приїхали медики швидкої. Фельдшер Володимир Мартинюк розповів, що хлопці врятували життя чоловіку.

Володимир Мартинюк, фельдшер швидкої: «Досить ефективно і професійно, як для студентів. Ми продовжили розпочаті ними заходи. Вони робили все дуже правильно і важливо, що на догоспітальному етапі надавалась така допомога.»

З районної до обласної лікарні 63-річного чоловіка привезли в стані клінічної смерті, каже лікар-анестезіолог Андрій Бура. Нині хворий у реанімації, він прийшов до тями і намагається говорити.

 

Андрій Бура, лікар-анестезіолог: «Були проблеми з серцем, зупинка і клінічна смерть. Вдалося повернути пацієнта і це не розвинулось у якісь грубі порушення, про що свідчить стан його ,який є на даний момент середньої важкості.»

Донька врятованого Віра Копчук каже, що вдячна хлопцям.

Віра Копчук, донька врятованого: «Ми дуже раді, що є дійсно такі хлопці, що згрупувались, швидко зробили. Дуже добре, що та швидка приїхала, вони всі молодці. Взагалі виходить, що воно все одне за одним і як Боженька прям оберігав.»

Тетяна Комшук, директорка Ківерцівського медичного коледжу , де навчаються хлопці, говорить, що усі вони – відмінники. Надання невідкладної допомоги – програма 4-го курсу, яку вони добре опанували.

 

Тетяна Комшук, директор Ківерцівського медичного коледжу: «Вони показали свої знання впродовж навчання. Крім того, вони ще навчалися підготовки для роботи по невідкладних станах.»

За кілька тижнів у хлопців - випускний. Своє майбутнє, розповідають, планують пов’язати з медициною. Готуються до вступних іспитів у ВИШі. Один з рятівників – має намір працювати на швидкій.