«Базальтовому» заводу поблизу Луцька суд дозволив працювати.

18:56, 7 тра. 2019
 
«Базальтовому» заводу поблизу Луцька суд дозволив працювати.

Львівський апеляційний адміністративний суд задовольнив позов ТзОВ «Технологія базальта» і зобов’язав волинське управління екології видати підприємству дозвіл на викиди. Нагадаємо, судова тяганина між заводом і управлінням тривала з липня минулого року. Тоді завершився термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Керівництво ТзОВ «Технологія базальта» звернулося до облдержадміністрації з заявою надати новий дозвіл. Інспектори волинської екологічної інспекції зафіксували в межах заводу перевищення норми викидів фенолу і формальдегіду в повітря в кілька разів. Тому відмовили у наданні дозволу на подальшу роботу заводу. Нині суд постановив його видати.

Єва Гуменюк із сім’єю живе в селі Струмівка з 2007-го року. Її будинок знаходиться за 50 метрів від межі заводу, розповідає жінка. Її родина першою відчуває неприємний запах і вплив шкідливих викидів, каже вона.

Єва Гуменюк, жителька с. Струмівка: «В нас постійні запахи газу . день і ніч немає чим дихати. Особливо діти. Починається кашель. От у мене внучка. Це просто катастрофічно. Воно сідає нам на вікна, на стіни, на дах, квіти. От квіти цвітуть, тільки пішов звідти дим, всі пов’яли за ніч. Встаємо вже квітів немає. Травлять нас живими.»


Торік спеціалісти Держекоінспекції провели планову і кілька позапланових перевірок за заявами мешканців масиву. Заступник начальника екоінспекції Сергій Дудка розповів: тоді перевищення в атмосферному повітрі вмісту фенолу та формальдегіду становило від 30 до 90% допустимої законодавством концентрації.

Сергій Дудка, заступник начальника Держекоінспекції Волині: «По результатах перевірки було встановлено факт роботи даного підприємства без дозволу на викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Інспекцією були вжиті всі заходи: було направлено позивну заяву до луцького адміністративного суду з вимогою призупинки даного підприємства даного технологічного обладнання, яке працює без дозволу. В листопаді місяці адміністративним судом було прийнято рішення про призупинку даного об’єкт.»


З листопада минулого року на час судових засідань підприємство призупинило свою роботу, каже місцевий житель Олег Чирук. 20 листопада 2018-го Волинський окружний адміністративний суд постановив не видавати дозвіл на викиди. Без нього підприємство не має права працювати.  За словами Олега Чирука, у ніч напередодні Великодня завод запрацював.

Олег Чирук, житель с.Струмівка: «Запустився завод, почав працювати на Пасху. Цілодобово. В три зміни. Вночі екскаватори вантажать щебінь, працюють на повну потужність, тому що шкребе, гуде. І знову смердить запахом тим паленим .»

 

Після свята мешканці масиву зібралися біля підприємства аби з’ясувати на яких підставах воно запрацювало, розповіла місцева жителька Валенттина Козюра. Представники заводу відмовилися виходити до людей.

Валентина Козюра, жителька с. Струмівка: «Кажуть, що офіс не працює . офіс на місці сидить. Позакривалися. Не пускають, не хочуть спілкуватися. Що хочуть те роблять.»

Юрисконсульт ТзОВ «Технологія базальту» Алла Коптєва нашій знімальній групі розповіла:  23 квітня Львівський апеляційний суд постановив упродовж місяця видати заводу дозвіл на викиди. Поки його немає, підприємство працює в тестовому режимі, каже вона.

Алла Коптєва, юрисконсульт ТзОВ «Технологія базальту»: «Ми не можемо сидіти і чекати поки ОДА видасть дозвіл, коли вже видасть, ми запрацюємо повністю. Завод тестує обладнання. В повну міру не працює. Тестується обладнання оскільки ми проводили модернізацію обладнання заводу.»

Останні 5 років завод працював із дозволом на викиди, який 2013-го попри відмову на місцевому рівні, постановив видати Львівський апеляційний суд. Цього року своє рішення колегія суддів прийняла на основі замірів повітря, проведеного приватною екологічною лабораторією, каже юрисконсульт Алла Коптєва.


Алла Коптєва, юрисконсульт ТзОВ «Технологія базальту»: «Держпродспоживслужба ходила заміряла без нашої участі звичайно кілька разів. Дали вони тільки ті протоколи де знайшли перевищення. фільтраційна башта. Саме з цього джерела йде викид фенолу - 0,19, формальдегіду – 0,2.  Тут видно, що це йде мікрограм на м2. Наказ міністерства охорони навколишнього природнього середовища   там встановлено для фенолу 20 мг на м3, і для формальдегіду – 20 мг на м3. Тобто якщо навіть скласти, то не досягає одиниці.»

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Назар Орел на це відповів так: «Лабораторія приватна на замовлення заводу здійснювала заміри безпосередньо з джерела викиду, з труби. Ми ж здійснювали біля житлової забудови. Результати отримані ми прирівнювали до екологічних норм, а ми прирівнювали до визначення шкідливості хімічних і біологічних речовин для впливу на здоров’я населення. Перший раз – 5 замірів і було 3 перевищення. Другий раз - 10 замірів і було одне перевищення. Те, що було по факту, те лабораторія і подала показники.»

Рішення Львівського апеляційного суду зобов’язує волинське управління екології видати заводу дозвіл на викиди і компенсувати підприємству майже 9 тисяч грн. , витрачених на сплату судового збору. Начальник управління Дмитро Новохатський розповів, що нині його юристи вивчають можливість оскаржити рішення суду.