На Волині працює "соціальне таксі"

18:30, 20 кві. 2019
 
На Волині працює

 «Соціальне таксі» для людей з інвалідністю працює у Прилісненській громаді Маневицького району. Спеціально обладнаним автомобілем людей безплатно возять на лікування та реабілітацію до обласного центру, - розповів Суспільному заступник  голови громади Олексій Гнатюк. Каже: автомобіль придбали за державні кошти, обслуговують його за гроші із  сільського бюджету.

Валентина Гаврилюк родом із Закарпаття, на Волинь переїхала  давно, нині пенсіонерка мешкає в Прилісному. Вона - одна з перших скористалася послугами «соціального таксі», яке запрацювало в Прилісненській громаді. Розповідає: в лютому їй зробили операцію із заміни суглобу в обласній лікарні, аби доїхати до Луцька, наймала машину. На реабілітацію до обласного медзакладу  два тижні тому їздила «соціальним таксі».

Валентина Гаврилюк, жителька Прилісного: «Мене машина завезла туди безкоштовно, я побула 10 днів, приїхала машина і завезла мене назад, я дуже задоволена. Як я їхала на операцію, то дуже важко було, ми підмощували в машині, щоб нога була витягнута, а в тій машині дуже добре!»

Олексій Гнатюк, заступник  голови  Прилісненської ОТГ: «Соціальне таксі перше в області, минулого року уряд започаткував програму по підтримці громад і міських рад по соціальному таксі, було 28 автомобілів. Ми виграли, від Волині були одні.»

Скористатися послугами «соціального таксі» можуть люди з порушенням опорно-рухового апарату,  таких в громаді 35, - каже Олексій Гнатюк.  Водій «соціального таксі»  Володимир Музичук показує, як працює обладнання для людей на «візках».

Володимир Музичук, водій «соціального таксі»: « В обласну лікарню возили, в онкодиспансер, тут по місті привозили інвалідів в сільську раду, в амбулаторію. Їде добре і зручно.»

Купили авто за державні кошти, обслуговують «соціальне таксі» та заправляють автомобіль за гроші з сільського бюджету, - розповідає заступник голови громади.

Олексій Гнатюк, заступник  голови  Прилісненської ОТГ: «Автомобіль, мільйон двісті його вартість, це одне, але потрібно ще зарплату шоферу, диспетчеру. Ми заклали кошти в бюджеті на цих двох працівників, які в складі гуманітарного відділу. З першого квітня ми започаткували виклики, журнал реєстрації, як того вимагає закон, все обліковується.»

Скористатися «соціальним таксі» людина з інвалідністю може раз на тиждень, замовити автівку має за день до поїздки, для цього телефонує диспетчеру.  Під час  поїздки її має супроводжувати опікун, - розповідає Олексій Гнатюк.

Олексій Гнатюк, заступник  голови  Прилісненської ОТГ: Людина може приїхати і в ЦНАП, і відвідати якийсь захід культурний, це їхнє повне право).

Валентина Гаврилюк невдовзі вирушить на реабілітацію до обласного центру, каже: знову замовлятиме «соціальне таксі».

Валентина Гаврилюк, жителька Прилісного: «На пенсії хіба проживеш зараз, щоб наймати машину на Луцьк. В автобусі не зручно, бо нога не згинається. Подобається, що в нас машина є така в Прилісному.»