На Волині вшанували загиблих українців у селі Красний Сад Горохівського району

18:28, 19 кві. 2019
 
На Волині вшанували загиблих українців у селі Красний Сад Горохівського району

  На Волині вшанували загиблих українців у селі Красний Сад Горохівського району. На Великдень, 19 квітня 1943 року, поляки розстріляли 104 селян, село знищили. Його немає на карті України. Нині на цьому місці хутір, тут мешкає кілька родин. 

Неподалік села Михлин посеред поля 100-літня – криниця. Місцеві розповідають: це єдина очевидиця тих події весни 1943 року.

Поряд кілька дерев’яних хат.

Надія Луй, 96-річна жителька села: «Колись тут був Красний Сад. Тепер нема нічого, я сама зосталася. Знаю, що їх побили… Збирали і побили, а що і хто – то ніхто не казав.»

96-річна  Надія Луй живе на хуторі Красний Сад. Після війни в 1946 році приїхала на Волинь, разом із чоловіком  збудували хату на місці спаленого села.

Надія Луй, 96-річна жителька села: «Вивозили нас, викидали українців з Польщі. І нас викидали на Україну за Буг. Бо за Бугом була Польща. А тут Україна.»

Донька Надії Луй, Євгенія, розповідає про цю місцевість.

 Євгенія Биковець, 69-річна жителька села: «Тут за нами були гарні ліси. За нами такий ліс був. Туди далі знов ліс.0:45 Тільки кусочок осталось того лісу. Туди знов такі ліси були. Приїжджали пани на маївки. Сади були дуже гарні. І то так назвали Красний Сад.»

На місці спаленого села  тепер пам’ятний знак , сюди  постійно приходять місцеві жителі, каже голова громади Світлана Соколюк.

Світлана Соколюк, голова Городищенської ОТГ : «На цьому місці були стара клуня, було 104 людини. Ми завжди приїжджаємо, коли весна наступає, щоб пом’янути невинно-убієнних людей.»

Біля крайньої хати - старий цвинтар. Щороку сюди приїздить лучанка Лариса Луцюк. Жінка показує могилу, де  похований її прадід Дмитро Новосад.

Лариса Луцюк, лучанка: «В нього було 5 синів. І з тих 5 синів вижив тільки мій дід Новосад Яків. Четверо синів зі своїми дітьми були розстріляні в селі Красний С ад. І поховані в братській могилі.»

Посередині цвинтаря - обеліск, збудований 7 років тому. Дві гранітні плити, як символ двох сусідніх народів. Між ними - свічка. На  плитах записано імена всіх убитих мешканців Красного Саду, розповіла голова громади.

Спільна панахида  біля пам’ятника

 

Владика Михаїл, Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ: «Я бажаю, щоб цей кордон щез. Щоби мило і любо жили і українці,  і поляки, і всі національності, які є на цій землі.»

 

Віталій Скомаровський, Єпископ Луцької дієцезії римо-католицької церкви: « Мене тут вразив надпис християнський «Боже помилуй тих, які спричинили це вбивство» . І це є підстава християнської любові, яка любить ворогів для погляду із надією в наше майбутнє.»

Віталій Гнатюк та Аліна Луцюк, учні  місцевої школи: «Ми сьогодні тут, щоб вшанувати хвилиною мовчання загиблих селян Красного Саду. Ми повинні знати і пам’ятати історію.»

Присутні кладуть квіти до пам’ятника