У Луцьку відбулися громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках

20:38, 18 кві. 2019
 
У Луцьку відбулися громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках

   У Центрі надання адмінпослуг Луцька відбулися громадські слухання щодо підвищення вартості перевезення у міських маршрутних таксі. Обговорення почалося близько 15-ої. Хто взяв у ньому участь, а також на скільки хочуть змінити ціну, - дізнавались кореспонденти Суспільного.

5-ро чоловіків з плакатами у руках перед будівлею Луцького центру надання адміністративних послуг. Журналістам Суспільного чоловіки представилися водіями маршрутних таксі. Плакати від камери прибрали.

Чоловік з плакатом в руках: «Я нічого не хочу сказати поки.

- Тоді озвучте про що ваші плакати?

- Підвищення тарифу на проїзд. Все дорожчає та й тим обумовлено.

- То ваші колеги?

- Так.

- Чому ви згортаєте плакати?

 У центрі надання адмінпослуг відбуваються громадські обговорення, щодо підняття  вартості проїзду у Луцьких маршрутках з 5-ти до 6-ти гривень. У залі управлінці міської ради, депутати та представники громадських організацій. У кутку зали на стільці 78 літня Мирослава Ліхнекевич. Жінка каже: про громадські обговорення дізналася з газети. Вона проти підняття вартості проїзду.

Мирослава Ліхнекевич, лучанка: «Їм скільки не підвищуй -  всеодно буде мало, це моя така думка.

- Як ви думаєте чому так мало лучан?

- Це такий в нас народ. Аби за нього хтось все зробив. Я пасивність таку не люблю.»

Востаннє вартість проїзду у обласному центрі підвищували у травні минулого року. Зі слів директора автоперевізного підприємтва Сергія Дьоміна, він та інші перевізники просять міську раду переглянути тариф з осені. Розповідає, його підприємство має борги. 6 гривень за проїзд, на думку Сергія Дьоміна мало.

Сергій Дьомін, директор автоперевізного підприємства: «Ми без малого рік як почали звертатися, по серйозному коли з вересня відбувся значний ріст палива. Ми свою методику розрахунку надавали, вони зробили свої, до нас не прислухалися.

 – Ну 6 буде достаньо?

 – Звісно що ні…Це нічого на сьогодні вже не вирішує.»

Виконувач обов’язків  директора департаменту економіки луцької міськради Костянтин Патракеєв каже, громадські обговорення один з етапів тарифоутворення на пасажирські перевезення. Розповідає, лучани мали 2 місяці, аби внести свої пропозиції, щодо вартості проїзду.

Костянтин Патракеєв: в. о. директора департаменту економіки Луцької міськради: «Ми шукаєм той баланс при якому ще перевізники будуть працювати, а люди будуть здатні оплачувати. Наразі проходить регуляторна процедура. Для того щоби врахувати  думку всіх – встановлений термін подання пропозицій  2 місяці. На жаль, за цих 2 місяці громадськість не була активна і пропозицій від громадськості взагалі не надійшло.»

Костянтин Патракеєв розповів, чи платитимуть лучани за проїзд 6-ть, замість 5-ти гривень вирішуватиме виконавчий комітет Луцької міської ради.