У селі Вишнів на Волині батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії

17:17, 15 кві. 2019
 
У селі Вишнів на Волині батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії

   За два десятки  кілометрів від Луцька у селі Вишнів Ківерцівського району батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії. Будівлю, де нині розміщена  стайня, їм подарував благодійник. Гроші на ремонт приміщення батьки збирали різними способами: їм жертвували небайдужі, мами розпродали свої бібліотеки. Нині в Центрі займаються три десятки дітей з ДЦП, аутизмом і синдромом Дауна.  

 

Володимир Маруняк, іпотерапевт: «4 заняття на тиждень, Сергій приїжджає о 8 годині ми починали без сідла, на даний час в нас йде не так іпотерапія, а уроки верхової їзди, ми працюємо більше над ногами.»

Сергій Костюк півгодини верхи на коні Бріфі їздить манежем – так декілька разів на тиждень.  Два роки  хлопець із ДЦП  займається іпотерапією у центрі, що  у селі Вишнів. Мама Наталія розповідає: вперше спробували верхову їзду 2012-го. По тому перерва,  у  2017- му   заняття відновили.  

Сергій Костюк, займається іпотерапією: «Перший раз дуже красочно було, по-перше, боїшся, спина боліла, я їздив лежачи і задом наперед.»

Володимир Маруняк, іпотерапевт: «На даний час набагато краще. Може і постояти,  і сам піти.

Наталія Костюк, мама Сергія: «По-перше, тут природа, спілкування з тваринами, ти ніби набираєшся позитиву, гарного настрою на цілий день. За моїми спостереженнями дітей з ДЦП, синдромом Дауна народжується все більше, доводиться виживати самим .»

Із  дітьми з інвалідністю іпотерапією  займається Володимир Маруняк . Каже: щодня відбувається 10-12 занять.

Володимир Маруняк, іпотерапевт: «В нас до 30 діток, що займаються. Різні дітки є, аутисти, форма Дауна, вони на позитиві приїжджають, потім не можна зняти з коня.»

Після занять - традиційне годування тварин солодкими бубликами.

Сергій Костюк, займається іпотерапією: « Кожен раз привожу бублики, перші рази рука була зажата, перекидав бублики з руки в руку, зараз вже не боюся.»

Володимир Маруняк, іпотерапевт: «Це для мілкої моторики рук, бояться, щоб не вкусив, дітям лоскотно, коли кінь їсть бублик. Масужує пальчик.»

 Центр з іпотерапії у Вишневі три  роки тому почали облаштовувати батьки «особливих» діток, розповідає Володимир Маруняк. З його слів,  будівлю подарували благодійники, на ремонт гроші збирали своїми силами. В колишньому корівнику зробили стайню і манеж.  Дітей тепер  лікують три коня. Підбирали тварин  дуже ретельно, каже іпотерапевт.  

Володимир Маруняк, іпотерапевт: « Цю кобилу звати Ромашка, вона готується стати мамою, ми готуємо її під діток. Це треба любити і коней, і дітей, треба на роботу йти з позитивом, щоб вони чекали.»

Світлана Косинець - серед тих батьків, які 2016-го року створили громадську організацію «Сильні діти» та зініціювали створення в області Центру з іпотерапії. Розповідає: гроші на будівництво переказують мешканці усієї України, фінансово підтримали благодійники з Канади та Франції.

Світлана Косинець, представниця ГО «Сильні діти»: «Ми готові приймати дітей не лише з області, але й усієї України. Хто буде бажаючий їхати в глобальних планах, побудувати там гуртожиток, де могли б зупинитися батьки з дітьми. З владою, на жаль, в нас не склалося, раз нам виділили гроші на канцелярію, на будівництво ні… Прогрес є, але ми ще не закінчили будівництво.»

Аби завершити будівництво, потрібно зробити чимало, каже Володимир Маруняк. Це упорядкувати територію,  побудувати дитячий майданчик, а також утеплити будівлю, аби дітям і їх лікарям -коням – взимку було тепло.