Обласна школа писанкарства відкрилась у Луцьку

14:45, 15 кві. 2019
 
Обласна школа писанкарства відкрилась у Луцьку

  Обласна школа писанкарства відкрилась у Луцьку. Двадцятий рік поспіль волинян запрошують в обласний краєзнавчий музей навчитись розмальовувати яйця. Перші писанки, які створили учні школи, бачили журналісти Суспільного.

30 учнів із гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського стали першими відвідувачами обласної школи писанкарства.9-річний Вадим Патейчук розповідає своїм однокласникам про символіку малюнків на писанках. Хлопець каже: чимало елементів розпису він розуміє, бо прислуговує в церкві.

Вадим Патейчук, школяр: «Там дуже багато чого цікавого, що можна в церкві побачити, не тільки на придворі, а на самому Вівтарі. Наприклад, як готуються до причастя, ще проскурки ріжуться і ще багато чого цікавого. Пасха символізує Воскресіння Христа, його розп’яли і він сидить праворуч отця. І тому, традиційно, на яйцях малюють символи «хрести», на якому був розп’ятий Ісус Христос.»

Наталія Гринюк, вчителька початкових класів: «В нас є така традиція - в школі організувати родинні свята. Цього разу ми вирішили організувати Великдень на Україні.  Давайте навчимось розмальовувати , сходимо в краєзнавчий музей і там нас навчать. Для того ми й прийшли сюди, щоб більше дізнатися, навчитись розмальовувати. Я думаю вдома кожна мама не навчить свою дитину, а майстри  дадуть гарні знання.

Подруги Ангеліна Пиньковська  і Катерина Павлюк кажуть, що розмальовують яйця вперше.

Катерина Павлюк, школярка: «В мене трохи нерівна лінія, я хочу таке як там яєчко і мені дуже це подобається.»

Ангеліна Пиньковська, школярка: «Хочу подарити маленькій своїй сестричці, їй два рочки. Я малюю крапочки, потім буду малювати рисочки з’єднувати всі.»

Оксана Моренчук, в. о. завідувачки відділу етнографії  Волинського краєзнавчого музею: «Школа писанкарства діє з 10:00 до 16:00 год, обов’язково попередні записи. Ми приймаємо групи не більше 20 діток. Приходять в школу писанкарства віком від третього класу, учні, студенти, люди поважного віку- усіх, хто має бажання свою писанку зробити. Якщо дітки дуже маленькі, приходять із батьками.»

Школа писанкарства діятиме у музеї до Великодня.