Створення Мар`янівської ОТГ підтримали сьогодні на громадських слуханнях мешканці селища

20:08, 5 кві. 2019
 
Створення Мар`янівської ОТГ підтримали сьогодні на громадських слуханнях мешканці селища

Процес об`єднання декількох сільських рад триває півтора року. Коли необхідні документи на призначення перших виборів були направлені до Верховної Ради та ЦВК, мешканці села Сільце забажали приєднатись до іншої сільради.

Євгенія Мельничук  живе у  Мар`янівці. Сьогодні жінка разом з іншими мешканцями селища на громадських слуханнях підтримала створення Мар`янівської ОТГ.    

Євгенія Мельничук, підтримала створення Мар’янівської ОТГ: «Може, Марянівка буде багатшою. Оскільки в нас немає земель, а близькі до нас села мають свої землі.» 

Мар`янівську об`єднану громаду почали створювати півтора роки тому, розповів селищний голова Микола Климчук. Каже: провели слухання у навколишніх селах, підготували документи, які подали до облдержадміністрації, Верховної ради і ЦВК для призначення перших виборів. Але мешканці села Сільце, що входить  до Цегівської сільради,  виявили бажання приєднатись до іншої громади.  Пояснили тим, що буде далеко добиратись до центру громади Мар`янівки, каже Микола Климчук.

 

Микола Климчук, Мар’янівський селищний голова: «Зміна адміністративного підпорядкування трішки нам створило кілька прецедентів. Але дума, що ми в змозі і повинні це питання вирішити. І все ж об`єднаня громада Мар`янівська буде створена.»

Справу про зміну адміністративної приналежності села Сільце розглядали у судах, розповів Цегівський сільський голова Валентин Фещук. З його слів, наразі  судові розгляди завершені. 

Валентин Фещук, Цегівський сільський голова: «Сьогодні вони хочуть приєднатися до Журавнинської сільради, і колись в перспективі приєднатися до Горохівської міської громади, яка ще не почала своє створення. Ми натомість пропонували: давайте люди, послухайте нас. Ви в меншості, ми в більшості. Ми вам максимально сприяємо, як можемо ви нас чуєте – ми закінчуємо процес створення Мар`янівської громади, Горохівська утворюється паралельно. Я думаю, буде прийнятий той закон у Верховній Раді про засади адміністративно-територіального устрою.»

 

В області це перший випадок, коли село разом із сільрадою не бажає приєднуватись до певної ОТГ, каже експерт Валентин Малиновський. І додає: українське законодавство цю ситуацію не регулює. Тепер  громадам потрібно заново оформляти документи, аби призначити вибори.

Валентин Малиновський, консультант з правових питань проекту «Пульс»: «На цьому тижні проводяться відповідні громадські слухання у селищі і двох сільських радах, а на наступному тижні думаю, будуть проведені сесії в цих селищних і сільських радах. І потім документи йдуть в обласну адміністрацію, яка має дати ще один висновок позитивний без села Сільце. Тоді знову – рішення сесій. І після того вже – обласна адміністрація подає документи в ЦВК. Найшвидше вибори відбудуться в жовтні.»

 

Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту «Пульс»: «Мар`янівська історія – це час втрачених можливостей. Тому що якщо подивитися, на Мар`янівку, в якому вона стані і те, що тут вже є підприємства, які платять людям зарплату, це дає підстави говорити, що це буде нормальна хороша громада.

Мар`янівська ОТГ  стане 51 на Волині. У перспективному плані області передбачено 74  спроможних громади.