Різнокольорові шкарпетки одягнули учні 11 школи Луцька у День людей з синдромом Дауна

20:02, 21 бер. 2019
 
Різнокольорові шкарпетки одягнули учні 11 школи Луцька у День людей з синдромом Дауна

Першачки луцької школи номер 11-ть Олексій Іванюк та Вікторія Шикалюк цими днями разом з однокласниками зробили паперових лелек. Закон про інклюзивну освіту, - розповідає класовод Оксана Первак, допомагає дітям із синдромом Дауна розвиватися у соціумі.
Оксана Первак, класовод: "Набираючи цього року перший клас, я вперше зіткнулася з тим, що я буду працювати із дітьми з синдромом Дауна. У мене виникали сумніви чи справлюся я.Крім того, що я готувала себе, переживала, як їх будуть сприймати інші дітки, але діти їх сприйняли і вони влилися в колектив.

Анастасія Голенко, першокласниця: "Деколи буває, що більше граюся із Вікою.
Давид Чернишов, першокласник: "Я сиджу поруч з Вікою і ми з нею дуже дружимо".
В 1-Б, як і в інших інклюзивних класах, у Оксани Первак є вчитель-асистент. Галина Дуда допомагає Олексію та Вікторії опановувати шкільні предмети.
Олексій Іванюк, першокласник: "Вчитися подобається? -- Люблю".
Вікторія Шикалюк, першокласниця: "Я буду писати букви".
Мами Олексія та Віки про навчання дітей в інклюзивному класі розповідають таке:


Людмила Шикалюк, мама Вікторії: "Можливо, я трішки недооцінювала свою дитину, вона навчилися писати. Мова розвивається набагато скоріше серед здорових діток".
Вікторія Іванюк, мама Олексія: "Є мовне середовище, дітки, за якими він тягнеться. Спостерігаю прогрес у мовлені. Начився писати".
Наталія Гаць, директорка Луцької школи № 11: "Вперше маємо досвід роботи з дітьми із синдромом Дауна. З ними працює ціла команда навчального закладу. Обовєязково до освітнього процесу залучені батьки цих діток".
В день людини із синдромом Дауна частина учнів луцької школи одягли шкарпетки різного кольору.В школі відбулася благодійна акція під час якої усі охочі могли придбати шкарпетки.
Вікторія Іванюк, мама Олексія: "Дуже багато шкарпеток було продано.Наших діток підтримують. Кошти будуть передані на розвиток ГО "Даун-синдром".
Наталія Гаць, директорка Луцької школи № 11: "Долучилися усі педагоги, долучилися діти не тільки того класу, де навчаються діти, а й інших".


Учні та педагоги вирішили також підтримати Олексія та Вікторію масовим танцем в вестибюлі школи.
Людмила Шикалюк, мама Вікторії: "Головне - не бояться, це твоя дитинка і ти в будь-якому випадку будеш любити її".