У Луцьку на Меморіалі Вічної Слави вкрали дві бронзові плити

19:57, 19 бер. 2019
 
У Луцьку на Меморіалі Вічної Слави вкрали дві бронзові плити

У Луцьку на Меморіалі Вічної Слави вкрали дві бронзові плити. Як розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Юрій Крась, це не перша крадіжка - торік у листопаді з меморіального комплексу пропало чотири плити. Меморіал відкрили у 1977 року, розповіла наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. З її слів, за час існування комплекс обкрадали більше 10 разів.

Юрій Крась, директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради: «Вже підготовки до 9 травня. Якраз дивляться на  літери, де що підробити. Якраз працівники виявили відсутність двох плит. Ще двох. Одна плита десь 100 кілограмів важить».

Зранку на місці події працювала слідчо-оперативна група. Плити, які вкрали, розташовані праворуч стіни для покладання квітів. На них  викарбувані імена воїнів, які загинули під час визволення Луцька у часи ІІ Світової війни. Лучанин Володимир Новосад розповів, що це місце вночі не освітлюється.

Володимир Новосад, лучанин: «Поставте камери, не на якусь єрунду, а поставте камери, бо тут будуть, як і там букви рвали, потім на пластмасові замінили. І зробіть освітлення. Ми чудово знаємо, що то крадуть на метал. Це такий вандалізм!»

Лідія Вавринюк, лучанка: «Це варвари. Це не люди. Це дуже погана людина, не добра людина, з поганим настроєм».

Усі вкрадені плити зроблені з бронзи. Кожна вагою 100 кілограмів.  На ринку вторметалу кілограм бронзи оцінюється у 100 гривень, не на камеру розповів лучанин Андрій, який займається скупкою металу. ,Директор департаменту ЖКГ Юрій Крась, сказав, що замовлення нових шести плит обійдеться місту у 300 тисяч гривень.  Наразі їх замінять дешевшим варіантом, розповів комунальник.

Юрій Крась, директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради: «Зараз постараємось ті плити відновити хоча би в гранітному вигляді.  Литого ми не зробимо за такий короткий час, до 9 травня, але попробуємо на граніті викарбувати ті самі написи».

 Речник Нацполіції Віктор Гомоль сказав, що за фактом повідомлення про крадіжку плит з території меморіалу, проводиться перевірка.