Експозицію «Донбас: переPROчитання образу» презентували в обласному краєзнавчому музеї.

17:13, 15 бер. 2019
 
Експозицію «Донбас: переPROчитання образу» презентували в обласному краєзнавчому музеї.

Дотепер невідомі сторінки історії східних областей, у тому числі окупованих територій України, представлені тут на виставці Українського Інституту національної пам’яті.

Від давніх часів до сучасності представлена історія Донбасу в експозиції Українського інституту національної пам`яті. Після презентації у Києві її показують у Волинському краєзнавчому музеї, розповідає представниця Інституту Леся Бондарук. З її слів, на світлинах - маловідомі матеріали з архівів громадських організацій,  Донеччини,  Служби безпеки України. 

Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам’яті: «Передусім виставка «Донбас: переPROчитання образу» руйнує уявлення, нав`язані нам певною мірою про те, що Донбас- це зрусифікований край, що там немає практично українського відповідно дізнаючись, приводить нас до думки, що це наша земля, її треба відвойовувати.»

До створення виставки «Донбас: переPROчитання образу» долучилася громадська організація «Переселенці Криму та Донбасу». Її голова –Аза Голощапова – родом з Донеччини. На Волинь, каже, переїхала 2014-го, після початку бойових дій на її малій батьківщині.

Аза Голощапова, голова ГО «Переселенці Криму та Донбасу»: «Нам важливо показати і доказати, що Україна була в Донбасі, її було там немало, може, її голос не був такий гучний, ми мали Донецький український національний драмтеатр, де вистави були українською, 70 відсотків, зал був заповнений, мені також важливо, щоб дізналися саме  волиняни, що ми такі ж українці…»

Познайомитись із невідомим Донбасом сьогодні до музею прийшли луцькі учні та студенти. Історичні факти слухав Богдан Кравчук. Хлопець навчається на історичному факультеті. Він - єдиний студент в Україні, який має синдром Дауна і здобуває вищу освіту. 

Богдан Кравчук, відвідувач виставки: «Я прийшов на виставку, щоб дізнатись історію України. Коли ворог прийшов у Донецьку область, нам треба її захищати.»


Оглянути виставку  в обласному краєзнавчому музеї можна протягом двох тижнів. Потому її експонуватимуть в інших містах Волині.