На Луцькому підприємстві електротранспорту капітально ремонтують тролейбуси

13:52, 14 бер. 2019
 
На Луцькому підприємстві електротранспорту капітально ремонтують тролейбуси

Механіки Луцького підприємства електротранспорту капітально ремонтують тролейбуси. Це – рентабельніше, -  розповідає головний інженер комунального підприємства  електротранспорту Володимир Бабич. Після такого ремонту тролейбуси їздять на маршруті 7 років, каже він.

Тролейбус №145, який зняли з маршруту номер два. Маневровий водій Анатолій Войтович говорить: у житті машини завтра розпочнеться четвертий капремонт.

Анатолій Войтович, маневровий водій: «83-го року випуску, вже старенький, скільки разів варився, пробіг великий 1,4 млн пробігу, строк придатності давно вийшов.»


Старі деталі до тролейбусів реконструюють, частину роблять самостійно, - говорить головний інженер підприємства  Володимир Бабич: «Це є контейнер для проміжного пуску реостатів, який встановлюється в тролейбусі. Для цього ми придбали листовий метал, кутник,  і наші спеціалісти його виготовляють. На сьогодні такі деталі ніде придбати неможливо, тому ми змушені їх виготовляти самі.»

Таїсія Гальчун, електрообмотчиця: «Я вже працюю 15 років в елетроцеху, мотори перемотую на польські та наші. Коли він горить, то я його розбираю повністю, проводжу реконструкцію, і по-новому ізолюю.»

Ігор Кондратюк, слюсар-електрик: «Ось це серце тролейбуса – якір з двигуна, вони ідуть і на польські, і на наші, мотори однакові. Тут всі секції перебираємо і повністю робимо мотор, перебрати усе з нуля треба.»

    

Через два тижні після капремонту, на рейс вийде тролейбус № 165. Через 3 місяці буде оновленим № 200, - каже головний інженер Володимир Бабич: «Собівартість ремонту на нашому ЛПЕ становить 550-600 тисяч гривень: це вартість матеріалів, енергоресурсів та зарплата працівників. Капітальний ремонт проводиться в інших містах України на спеціальних  заводах, вартість там обходиться 1,2-1,5 млн грн.»

 

Про стан тролейбусів городяни говорять таке:

Ігор Ковальчук: «Сервіс хороший, ціна прийнятна, а от тролейбуси в жахливому вигляді.»

Іван Пархомей: «Це вигідніше, дешевше, я мало їжджу: на навчання і все.»

Юлія Яручик: «Переваги – це ціна, мінуси – рідко  ходять і  немає комфорту, тролейбуси в жахливому стані, немає нових.»

В обідню пору тролейбуси переповнені.

Микола Гладченко, пасажир : «Бажано, щоб тролейбуси подовше жили й старих возили, ми готові платити по гривні, тільки щоб не знімали. А маршруток поменше, бо то вороги тролейбуса: забирають гроші і не здають в державу.»

Галина Колокольчикова, пасажирка: «Він такий просторіший, більше місця і можна задаром проїхати, не треба 5 гривень платити, а в маршрутці то і по посвідченню не провезуть.»

Любов Гнура, пасажирка: «Тут зручно і дешевше, хороше обслуговування.»

      

Луцьке підприємство електротранспорту має на ходу 44 тролейбуси, які обслуговують 12 маршрутів, дві машини у резерві, - розповідає директор Володимир Пуц.  

Володимир Пуц, директор ЛПЕ: «Створюємо резервний фонд двигунів. Завдання перед колективом дуже серйозне – не зменшувати випуск транспорту, адже наші шановні лучани, городяни потребують кількості транспорту удвічі більшої, ніж у нас сьогодні є . Ми не маємо права знизити випуск, а таким чином, ремонтними роботами підтримуємо.»

Оновлення автопарку, каже Володимир Пуц, може відбутися цього року: Луцька міська рада підписала договір із Міністерством фінансів України та Європейським інвестиційним банком на отримання кредиту для закупівлі 30 нових тролейбусів, нині готують документи для тендеру.