У музеї презентували матеріали про життєвий і творчий шлях Йова Кондзелевича

12:32, 13 бер. 2019
 
У музеї презентували матеріали про життєвий і творчий шлях Йова Кондзелевича

Матеріали про життєвий та творчий шлях українського іконописця Йова Кондзелевича представили у журналі «Пам’ятки України. Історія та культура». На презентацію зібралися науковці, музейники, діячі культури. У Музеї волинської ікони зберігаються твори іконописця Йова Кондзелевича. Музейниця Євгенія Ковальчук розповіла  про пошуки і знахідки робіт цього майстра під час експедицій.

Євгенія Ковальчук, кандидат історичних наук: «Наші експедиції 81-85 років, це були експедиції, коли більшість волинських храмів були зняті з реєстрації, закриті і частково пограбовані. Нам вдалося більше 300 храмів відвідати в ході цих експедицій.02:01+04:08 Для музейника в ході експедиції завжди є якісь відкриття. І от експедиція 2007 року ми потрапляємо у Вощатин Володимир-Волинського району і буквально на горищі цього храму ми знаходимо фрагмент руки Йова Кондзелевича. Це було велике відкриття, що ми ще й сьогодні можемо виявити і врятувати ось таку пам’ятку.»

Анатолій Сєриков, заслужений журналіст України: «Ще раз пройшовся залами музею волинської ікони, хочу сказати, що ці шедеври без мурашок по тілі не можна дивитися, це щось особливе, надзвичайне. Колекція дуже гарна.»