З 9 березня зростуть тарифи на послуги ЖЕКів у Ковелі

18:10, 7 бер. 2019
 
З 9 березня зростуть тарифи на послуги ЖЕКів у Ковелі

Виконком Ковельської міської ради  збільшив плату за утримання будинків і споруд, прибудинкових територій, вивіз побутових відходів, технічне обслуговування та ремонт ліфтів.

 

Віктор Солов’янчук, начальник ремонтно житлово-комунального підприємства №1 пояснив необхідність коригування тарифів на послуги: «До 70 відсотків складової тарифу — це  заробітна плата працівників. Все інше — паливно-мастильні матеріали та інші витрати. На нашому підприємстві працює 115 людей. З них — 85 отримують мінімальну заробітну плату. З 1 січня вона зросла на 450 гривень, і їх ми змушені платити нашим працівникам. Це обов’язкова вимога, за недотримання якої передбачено штрафні санкції.»

 

Питання тарифів розглянули на виїзному засіданні виконкому Ковельської міської ради.  Комунальники, присутні на засіданні, розповіли:  послуги з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій для них є збитковими. Називались і конкретні суми збитків:  107 тисяч гривень — для РЖКП №-1 і 225 тисяч — для РЖКП №-2.

Віктор Солов’янчук, начальник житлово-комунального підприємства №1«Ми порядок формування тарифів не змінюємо. Це йде коригування складових тарифу.»

Для коригування тарифів потрібно знати калькуляцію витрат по кожній його складовій, - каже пенсіонер, мешканець багатоквартирного будинку по вулиці Сагайдачного Юрій Олексюк. Розповідає: тривалий час веде переписку з комунальниками, але й донині не бачив такої калькуляції.

 

Юрій Олексюк, пенсіонер: «Говорити далі про тарифи, коли керівники підприємств не розуміють, що таке калькуляція витрат — складно. Щоб побачити, як все змінюється, я попросив надати мені калькуляцію витрат по кожній складовій тарифу, який діє сьогодні і на тариф, який діяв вчора. Щоб побачити, як змінилася заробітна плата адміністративного персоналу, як змінилася заробітна плата прибиральниці, яка частка матеріалів, пального і т.д.?»

 

Мешканці багатоквартирних будинків нарікають на якість наданих ЖЕКами послуг, однак, власники квартир самі мають право та зобов’язані  контролювати роботу комунальників  - каже заступник Ковельського міського голови Андрій Товстига: «По новому законодавству управитель зобов’язаний погодити — не в нас, а у вас, у власників квартир, кошторис витрат, пов’язаний з утриманням будинку.Після такого погодження, управитель наприкінці року знову зобов’язаний до вас прийти і прозвітувати: що зроблено, скільки грошей потрачено і так далі.»

 

Свої думки щодо діяльності ЖЕКів висловили представники громадськості, депутати міської ради.  За підсумками дискусії члени виконкому  проголосували «за» коригування тарифів на послуги житлово-комунальних підприємств. Для власників квартир їхня вартість зросте від 3-х до 9-ти відсотків — в залежності від кількості послуг, площі та інших чинників. Нові тарифи у Ковелі наберуть чинності з 9 березня поточного року.