У Луцькому зоопарку після зимової сплячки прокинулися ведмеді

11:44, 7 бер. 2019
 
У Луцькому зоопарку після зимової сплячки прокинулися ведмеді

Тварини спали 4 місяці. Двоє з п’яти дорослих хижаків сьогодні вперше вийшли з барлогу на прогулянку вольєром.

Директорка зоопарку разом з доглядальником хижаків спостерігають за поведінко Бурих ведмедів: 25-річною Машею та 23-річним Потапом. Пара хижаків вперше цьогоріч вийшли на вулицю. Спали з листопада минулого року. Третій рік поспіль після реконструкції зоопарку ведмеді зимують у барлозі під землею, каже директорка звіринцю.

Людмила Денисенко, директорка КП «Луцький зоопарк»: «Останній тиждень, з кінця лютого вони почали все більше проводити часу уже на поверсі тому де їх можуть бачити доглядачі тварин і все менше спускатися у барліг, тому було прийняте рішення що вже можна їх випускати, вони вже більш стали такі активніші. Вперше здивували тим що вони зразу захотіли купатися. Не зважаючи все таки що прохолодна сьогодні погода, вони повлазили зразу в басейн.»

У сусідньому вольєрі граються троє ведмежат Маші та Потапича. Поки що безіменні дві самиці та самець. Їм 1 рік та два місяці. Вони у зимову сплячку ще не впадають, бо малі, -  каже Людмила Денисенко. Їхні батьки в честь пробудження отримали особливе харчування.

Людмила Денисенко, директорка КП «Луцький зоопарк»: «У них сьогодні є у раціоні яблука, апельсини, печиво і торти . Так співпало, що нам прийшли продукти і у них вийшов такий невеличкий святковий день.»

Наталія Карпенко разом з чоловіком та двома дітьми приїхали до Луцька з Ківерець. Пробудження ведмедів, каже жінка, для дітей стало сюрпризом.

Наталія Карпенко, відвідувачка зоопарку: «Те що в сплячці знали. Я якби не слідкую за цими моментами. Просто приїхали погуляти і якраз попали. Ще купався в басейні мішка ,то нам так пощастило.»

Людмила Денисенко каже : ще троє дорослих ведмедів у процесі виходу з зимової сплячки. Володимир Даюк доглядає за ведмедями та іншими хижаками звіринця 7 років. Розповідає про характер цієї ведмежої пари.

Володимир Даюк, доглядальник тварин: «Спокійні вони, Потапич то взагалі любить ласку, щоб його гладили. Любить до решітки щоб погладили його по спині. А вона то більш боязлива така.»

Усю зиму, розповідає чоловік, доглядав за хижаками, прислухався до ведмежого сопіння з барлогу. Підопічна, 25-річна Маша, каже, здивувала своєю поведінкою після пробудження. Самиця кілька годин поспіль риє ями у вольєрі: «Може як в природі, що проснулася і йде шукати собі які корінці. Щоб вони не рили то тяжке питання.»

Після зимової сплячки, каже доглядальник, ведмеді втратили вагу. Тепер посилено харчуватимуться. Цими днями у Луцькому звіринці чекають на пробудження від зимової сплячки ще одного хижака. Прокинутися має Єнотовидний собака. Він у сплячці теж від осені.