У Луцьку й Ковелі тимчасово призупиняла дію програми «Доступні ліки»

17:05, 6 бер. 2019
 
У Луцьку й Ковелі тимчасово призупиняла дію програми «Доступні ліки»

«Доступні ліки» у Луцьку стали недоступними, - каже місцева мешканка Алла Торунова. Зі слів жінки більше тижня вона не могла придбати необхідні медикаменти для лікування цукрового діабету, причину зупинки програми їй, каже, не пояснили. 

 

11 років тому Аллі Торуновій поставили діагноз «діабет 2 типу», з червня дві тисячі вісімнадцятого року вона отримує медикаменти за програмою «Доступні ліки».  Жінка каже: 25-го лютого сімейний лікар виписав рецепт, пішла в аптеку, де їй повідомили, що робота по програмі «Доступні ліки» тимчасово припинена.

 

Алла Торунова, лучанка: «Ці медикаменти, як правило, отримують люди старшого віку з нашими ще радянськими пенсіями, для яких навіть ті гроші, які ми економимо є досить суттєвими. Для прикладу,я цей Діаформін отримую за 22 гривні, то по повній програмі вимушена купляти , бо він життєво необхідний, за 95 гривень. Різниця більше 70 гривень, це досить суттєво. Протягом тижня я намагалася з’ясувати причину, чому таке сталося і коли це зможе заново запрацювати, жодної толкової відповіді я не отримала.»

 В одній з луцьких аптек біля каси  черги, люди говорять, що рецепти почали отоварювати від сьогоднішнього дня.

 

Директорка комунального підприємства «Луцький міський центр первинної медичної допомоги №2» Тетяна Трач каже: програма «Доступні ліки» тимчасово призупинила роботу через відсутність фінансування у Луцьку: «Це було тому, що місто використало той об’єм коштів, який був розподілений на область, і на місто зокрема. На сьогодні ситуація відновлена. Введення електронного рецепту в обіг планується з 1-го квітня. Відповідно, має бути проведена певна підготовча  робота. Щоб уже пацієнт, звернувшись в аптеку, фармацевт відкривав свою програму та бачив виписаний рецепт і може його отоварювати. Сподіваюся, що до кінця року паперової форми рецептів не буде.»

              

Головний спеціаліст з терапії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Берник розповів: кошти закінчилися в Луцьку і Ковелі, в одних аптеках 2 тижні тому, в інших три: « На сьогоднішній день ситуація вже виправлена, в результаті перерозподілу коштів, які зняли з інших районів області, відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА були зняті кошти з певних районів і виділені на Луцьк, отримало місто 541 тисячу гривень і Ковель 180 тисяч.»

Микола Берник каже: до липня виділених коштів вистачить. Далі фінансуванням програми «Доступні ліки » займатиметься Національна служба здоров’я, розрахунки йтимуть з Міністерства охорони здоров’я.