У Луцьку не перейменовують п’ять вулиць, названих на честь комуністів

15:02, 1 бер. 2019
 
У Луцьку не перейменовують п’ять вулиць, названих на честь комуністів

   Луцька міська рада не виконує в повній мірі закони України про декомунізацію, - розповіла представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук. З її слів у лютому 2017-го року завершилися громадські слухання щодо перейменування 17 вулиць і двох провулків Луцька.  Леся Бондарук каже: днями депутати ухвалили рішення про перейменування, із запропонованого списку 5 вулиць виключили.  Йдеться про такі: Ярощука, Федорова, Боженка, Говорова, Нікішева. Процес декомунізації, каже представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині, мав завершитися в 2016-му році.

 

Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині: «Наша міська рада свідомо саботує виконання законів України про декомунізацію. Не перейменовані 5 вулиць і це викликають обурення в істориків Ми маємо вулиці , які названі іменами тих, хто вбивав наших крутянців, і наших УНРівців . Це поза законами моралі».

Робочу групу з перейменування вулиць очолює депутат Луцької міської ради Микола Федік. Ситуацію коментує так.

Микола Федік, голова робочої групи з перейменування вулиць, депутат Луцької міської ради: «Закони України про декомунізацію були прийняті ще 2015-го року. Були чітко визначені строки. Але ніхто нічого не робив, бо депутатський корпус, чи ті, хто очолював місто не вважали це за необхідне. Вулиці будуть перейменовані. На жаль, зараз це не вдалося зробити, але ми розпочали процес.

 – Хто виключив ці 5 вулиць зі списку?

 – Є люди, які там проживають, певні громадські організації, які  постійно звертаються зі скаргами до керівництва міста».      

Мешканці вулиці Федорова, з якими ми спілкувалися, про назву вулиці та пропозицію перейменувати її на «Воїнів-добровольців», які першими пішли захищати Україну від російської агресії у 2014 говорять так:

Тетяна Марчук, мешканка вулиці Федорова: «Знаю, що Федорова, Івана Федорова. Там вони воюють, а в нас тут спокій. Нехай би перейменували, я не проти, мій кум воював, знаю що це таке. Хоч би якось їм допомогли».

Віктор, перехожий: «Федоров був партизаном, але то чи в честь нього – не скажу. Перейменування проблем наших всіх не вирішить. Така моя відповідь. Мені здається, що ми боремося з вітряками».

Богдан Шклярський, перехожий: «Я думаю, що настав той час, що пора забувати тих всіх діячів НКВС й інших діячів, які знищували Україну, народ, пора пам’ятати  людей, які боролися за волю України і народу».

Юрій, мешканець вулиці Федорова: «Це вулиця Федорова. Він шрифт якийсь придумав, чи щось таке?»

Віталій Гаврилюк, мешканець вулиці Федорова: «Ті хлопці, які поклали своє життя, то їхні імена мають бути увіковічені і наступне покоління має за них пам’ятати».

Назву вулиці Федорова у Луцьку пояснює представник інституту національної пам’яті.

Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині: «Вулиця названа іменем Олексія Федорова – це генерал НКВС, який тут, на Волині воював проти учасників національно-визвольного руху, у молодості воював проти армії УНР».

За коментарем щодо пояснення причин затягування процесу перейменування вулиць в Луцьку ми звернулися в міську раду. Заступник начальника відділу інформаційної роботи Луцької міськради Олександр Олішевський нині ситуацію не прокоментував, пообіцяв надати інформацію згодом. Про відповідь повідомимо у новинах телеканалу «UA: Волинь».