13 прийомних дітей виховує подружжя з села Гаразджа

17:12, 27 лют. 2019
 
13 прийомних дітей виховує подружжя з села Гаразджа

       13 прийомних дітей  взяла на виховання сім’я Бондарців із села Гаразджа Луцького району. Мама Людмила Бондарець каже - таке рішення прийняли, коли зі своїм первістком часто бували у лікарнях і бачили самотність дітей-сиріт, яким доводиться бути в лікарні без батьків. Жінка говорить: тоді їй захотілося стати мамою не лише для власних трьох  дітей, а й для інших.   

 

Софійка - наймолодша дитина, яка живе у сім’ї Бондарців. Людмила і Олександр забрали 5-місячну дівчинку із дитячого будинку.  Сім’я мала першочергове право на усиновлення, адже у них уже виховується рідний брат Софійки.

Альона Бондарець, донька:  «Софійці майже 2 роки, її взяли торік. У нас дуже давно не було маленьких і тому всі дуже раділи, особливо дівчата. У нас ще є Павло, її рідний брат, йому 16 років, він вчиться зараз у 9-му класі».

Найстарша у Бондарців — 20-річна Ольга. Дівчина закінчила медичний коледж і працює за спеціальністю.

Ольга Бондарець, донька: «Роботи вдома вистачає як найстаршій і мамі по дому допомогти, і молодших глядіти, прибирати. Взагалі, у нас вдома є графік миття посуду: один день один миє, другий – інший. У хаті прибираємо із старшими дівчатами за графіком.  Генеральне прибирання - щосуботи».

Назар Бондарець, син: «У нас 9 кімнат, я наприклад сплю сам, у сусідній кімнаті двоє. А дівчата сплять по одній-двоє в кімнаті».

Олександр Бондарець, багатодітний батько: «Нашому подружжю 21 рік. Ми в шлюбі з моєю дружиною, в нас троє біологічних дітей і 13 прийомних і всиновлених. На усиновлення зараз черга, але буває що в сім’ях проблеми і діти лишаються без батьківської опіки, по троє і по п’ятеро, а таких дітей всиновить не кожен. Це  відповідальність і не кожен наважиться».

Людмила Бондарець, багатодітна мама: У нас тато в основному працював на будівництві, а зараз більше  вдома господарює. Студенти наші, хто в медучилищі, хто в педколеджі, хто музучилище закінчує.  Одна дівчинка працює медсестрою, одна - кухарем, хлопці майже всі різноробочі на будівництві. Вони захоплюються і футболом, і волейболом».

Серед дітей, яких всиновило подружжя, двоє малюків мають інвалідність. Всі вкупі доглядають за дев’ятьма свиньми. У господарстві також мають півсотні курей і три з половиною гектари землі, вся городина з якої йде на стіл багатодітної родини, каже мама. На плиті - приготовлений суп, а на вечерю будуть ще сосиски і салат.

Назар Бондарець, син: «Якщо якась тяжча робота, якщо щось відпало, то ми можем полагодити, можемо і лампочку вкрутити, і поштукатурити. Ми не маленькі».