Кримчанка з Луцька мріє повернутися в український Крим

15:13, 26 лют. 2019
 
Кримчанка з Луцька мріє повернутися в український Крим

Кримчанка Аліна Майліс майже 5 років мешкає у Луцьку. Після анексії півострова разом із сім’єю переїхала на Волинь. Тут жінка  відкрила власну справу. З нагоди Дня кримського спротиву російській окупації журналісти суспільного зустрілися із Аліною Майліс, яка розповіла: найбільша її мрія – повернутися до українського Криму.

Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Чому вибрала Луцьк? Не знаю! Для мене це загадка. Сіли в поїзд, по 2 сумки на людину і поїхали. Подалі від військових дій, подалі від Сходу і того кордону».

Аліна Майліс та її 16-літня донька Діана зустрілися з кореспондентами Суспільного  на вулиці Луцька. Мама розповідає про свою батьківщину

Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Я народилася в Сімферополі. Заміж вийшла в Севастополь . Дуже люблю ці 2 міста. Сімферополь - зелений, Севастополь - на горах, сонячне місто. І море! Я безмежно люблю море. Сюди приїхала в 2014 році».

Про події 5-річної давнини, які, каже Аліна Майліс, стали переломними у житті її сім’ї, кримчанка розповідає таке:

 Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Дуже багато було зброї, агресії. Деякі люди раділи, деякі не раділи, але там залишились. Деякі поїхали. Ми з таких, які не змогли залишатись. У мене дуже багато там друзів, знайомих, родичів. Деяка частина наших друзів поїхала. Хто в Америку, хто в Київ. Хто у Львові живе зараз».

Коли сім’я переїхала до Луцька доньці Діані було 11 років.

Діана Вівсянюк, переселенка із Криму: «На Волині мене хтось зустрів добре, хтось не дуже, але потім усе стало добре».

За Кримом сумує, каже Діана Вівсянюк. Там вона займалася індійськими танцями. У Луцьку школярка має нове захоплення - ходить на йогу.

Діана Вівсянюк, переселенка із Криму: «У школі був конкурс «Школа №15має талант». Я там танцювала індійський танець. Отримала «Приз глядацьких симпатій». Тут я маю мало друзів. Всі мої друзі живуть в Криму. Тому мені там більш подобається».

Дівчина  говорить – має мрію: хоче подорожувати багатьма країнами. Про Крим розповідає таке. 

Діана Вівсянюк, переселенка із Криму: «Це територія України. Яким боком Росія має відношення до Криму? Це не є Росія. Якщо я одягну вишиванку і пройдуся в ній містом, то десь половина мене підтримає, а половина може образити».

Мама дівчинки розповідає: з допомогою друзів і підтримкою небайдужих до переселенців лучан, відкрила у Луцьку косметологічний кабінет.

Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Із задоволенням працюю. Знайшла свою улюблену роботу тут. Я косметолог. Тут дуже хороші люди. Місто з низьким рівнем стресу. це мені подобається, що тут не треба нервуватись, що запізнююсь на роботу. Що тут все можна пішки обійти».

У Сімферополі лишили своє житло, у Луцьку сім’я знімає однокімнатну квартиру.

Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Крим – це моя Батьківщина. Я дуже його люблю. Я люблю цю природу, гори, море. Мені не вистачає тут сонечка. Він мені часто сниться. Але я не дозволяю собі заплакати за ним».

Аліна Майліс  розповідає, що влітку разом із сім’єю навідують свою домівку.

Аліна Майліс, переселенка із Криму: «Я дуже чекаю, коли буде все як раніше. Коли знову буде мир. І знову люди будуть радіти. Хочу додому у Сімферополь. І щоб там було все добре!»