У Луцьку презентують мистецький проект «Сторожа»

12:40, 22 лют. 2019
 
У Луцьку презентують мистецький проект «Сторожа»

  У Луцьку презентують мистецький проект «Сторожа». Авторка – волинська художниця, учасниця Революції Гідності Вікторія Романчук. Днями президент підписав Указ про нагородження її орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Напередодні Дня Героїв Небесної Сотні «Сторожу» презентували у столиці, зараз готується до показу в Луцьку.

Художниця Вікторія Романчук розгортає полотна, які презентуватиме у Галереї мистецтв Луцька. Ці полотна частина – мистецького проекту  «Сторожа». Авторка розповідає: вперше змогла вилити на полотно «свій Майдан».

Вікторія Романчук, художниця, учасниця Революції Гідності: «4 роки я не могла про Майдан малювати абсолютно нічого. Не хотілося малювати того пекла, хотілося намалювати щось більш духовніше та інтимніше.»

Перші образи, які згодом з’явилися на полотні, художниця створила під час іконописного пленеру у Замлинні.

Вікторія Романчук, художниця, учасниця Революції Гідності: «Мені  приходить ця ідеї з Небесною сотнею, я беру папір 2 на 2 метри і малюю всю Небесну сотню. У мене зберігся цей рисунок. Там хрестами зображені їхні лика.

На Майдан Вікторія поїхала, коли їй було 15. Там її поранили. Після Майдану вступила у Львівську національну академію мистецтв, де нині навчається. Розповідає: проект «Сторожа» створювала разом з однодумцями. Окрім полотен, до нього входять каталог зі світлинами усіх етапів роботи та “Щоденник Майдану” художниці, відеоінсталяція та перформанс “Час згадати”. Постаті на полотні – то янголи, які нас оберігають, - каже Вікторія Романчук.

Вікторія Романчук, художниця, учасниця Революції Гідності: «Для мене Небесна сотня – це ті хлопці, які загинули, це болить мені,  а для когось «сторожа» - може бути будь-хто. Я з дитинства вірили, що маю янгола-охоронця. Їх стало більше, бо я в них вірю, поки я їх пам’ятаю.»

Проект «Сторожа» Вікторія Романчук днями презентувала у Києві, тепер його можуть бачити лучани та гості обласного центру.