На Волині  2800 родин утримують три і більше корів  

15:00, 21 лют. 2019
 
На Волині  2800 родин утримують три і більше корів   

 

  В області мешкає 2800 родин, які утримують три і більше корів. Найбільша кількість сімейних ферм  - у Горохівському, Локачинському та Рожищенському районах. Про це кореспондентам Суспільного розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко. Як нині живеться селянам і чого чекати їм від держави у майбутньому? – з’ясовували кореспонденти Суспільного.

Микола Дацюк продав будинок у місті і переїхав у село Мильськ. Дванадцять років тому купив тут  корівник і почав господарювати.

Микола Дацюк, голова с/г кооперативу : «У місті мені завжди, здається, що легше. Просто мені тут подобається, а в місто уже не тягне і не хочеться. Продукти тут натуральні, а я ж бачу, що я вирощую. Молоко, повітря, робота різноманітна. Річний процес іде.»

Микола — учасник АТО. 2014-го добровольцем пішов захищати Україну. Господарювати, каже він, вдома залишив маму. Після повернення зі сходу взявся ще активніше розбудовувати тваринництво у селі. Нині у його господарстві — півтора десятка корів, свині. Каже: поки що не вистачає техніки і його не задовольняє ціна на молоко. Чоловік зумів придбати  молокоблок і холодильне обладнання, співпрацює із місцевим сирзаводом.

Микола Дацюк, голова с/г кооперативу : « Доїмо молоко, здаємо і за рахунок цього і живемо. Ціна, я вважаю, що несправедлива на молоко. Дуже важко. Практично усе, що з цього виходить, воно і забирається назад.  Просто сподіваєшся, що колись щось зміниться і ціни відповідатимуть цій праці.»

Про розвиток і майбутнє особистих селянських господарств розповів керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

 

Юрій Горбенко, директор департаменту АПР облдержадміністрації: «На разі на обласному рівні - єдина область в Україні, яка підтримує таких господарів, 300 гривень,  до співфінансування долучаються райони і об’єднані територіальні громади. Торік ці господарі отримали мільйон сімсот тисяч гривень. Передбачається створення на основі сімейних фермерських господарств у формі фізичних осіб підприємців. Це дасть можливість цим сімейним фермам отримати компенсацію від держави протягом 10 років на сплату ЄСВ.  Тобто ці фізичні особи-підприємці, якщо зареєструються як селянські фермерські господарства, будуть платити і турбуватися про свої відрахування до Пенсійного фонду.»

За словами Юрія Горбенка,  28 лютого у Луцьку відбудуться навчання для аграріїв і фермерів краю. 

Юрій Горбенко, директор департаменту АПР облдержадміністрації: «Земельні питання ми хочемо обговорити. Буде представлена техніка наших виробників, операторів, які торгують, в тому числі “Украгролізинг” дозволив  особистим селянським господарствам брати у лізинг сільгосптехніку і доїльні апарати. Раніше цього не було...»