У Луцьку вшанували Героїв Небесної сотні

19:15, 20 лют. 2019
 
У Луцьку вшанували Героїв Небесної сотні

  20 лютого у Україні вшановують Героїв Небесної сотні. Нагадаємо, цього дня 2014-го року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Серед них чотири учасники революції гідності з Волині – Едуард Гриневич, Іван Тарасюк, Василь Мойсей та Сергій Байдувський.

 5 років по тому на Театральному майдані у Луцьку біля пам’ятного фотостенду "Герої Небесної Сотні — Загинули за єдність України" розпочалася панахида. Лучанки Наталія Іщук і Тетяна Луцюк втратили чоловіків у війні на Донбасі.  Розповіли, що вони були активними учасниками Революції Гідності. Події на Майдані спонукали їх іти на захист територіальної цілісності України.

 

Наталія Іщук, лучанка, дружина загиблого в АТО: « І для мого чоловіка – це була точка неповернення, бо після тих подій, які відбулися на Майдані, він був там лише раз, на день поїхав із групою. Мав можливість тут, у Луцьку, стояв на блок-постах, охороняв, відстоював тут на місцях, але після того він був іншою людиною. Він говорив, що ми мусимо зупинити ту російську навалу, що мусимо зупинити їх там на сході, щоб вони далі не йшли. Як тільки почалася війна на Сході, він пішов добровольцем.»   

 Тетяна Луцюк, лучанка : «Мій чоловік Роман вже з листопада-грудня 13-го року, коли побили студентів, він не міг спокійно ставитися до подій, які відбуваються в Україні. Всі ці події 14-го року у мене перед очима. Я пам’ятаю, від екранів телевізора ми не могли відійти, бо казали: 10 загинуло, 20 загинуло, а потім ціла сотня. Нам треба щось міняти, ми розуміємо, що це не може змінитися за рік, за 2, але цього треба прагнути.»

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на Майдані.

У Палаці культури міста Луцька відбувся вечір-реквієм з нагоди вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Після цього волиняни переглянули  фільм під назвою "Зима, що нас змінила. Небесна Сотня".  

Учасник вечора-реквієма Вадим Хаїнський розповідає, що під час Революції Гідності Луцький палац культури, де нині відбувся захід, було місце, де збиралися активісти Євромайдану.

Вадим Хаїнський, учасник заходу: «Працював тут, у Палаці культури, і всі події у нас з вікна, на площі тут відбувалися, ці луцькі події. До роботи як до такої руки не доходили, стояли, переживали, теж виходили. Палац культури був у центрі тих подій, бо всі майданівці тут  були. Чай, кава, тут усе готувалося. Грілися люди. Спали тут і ми кожен день приходили і все бачили, мені Луцький майдан пам’ятається.»

Під час заходу загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Серед тих, хто прийшов на вечір-реквієм, ліцеїсти Ілля Долінко  і Андрій
Фесовець, під час революційних подій хлопцям було по 11 років.

Ілля Долінко, відвідувач заходу: « Цей день дуже великий для нас. Ці люди не просто так там стояли, вони ще стояли за нас. Вони не відступали, трималися своєї думки. Ми маємо поважати те, що вони там зробили.»

Андрій Фесовець, відвідувач заходу: «Ми сьогодні прийшли, щоб вшанувати пам’ять. Ці хлопці стояли там, мерзнули, це була зима. Вони відстоювали свою думку.»

Вадим Хаїнський, учасник заходу: «Змінилося наше ставлення до України, до українців, до мови. Ми справді змінилися, стали патріотами своєї землі. Бо ми разом, то ми одна родина, символ волі – червоная калина. Ще не вмерла, не вмерла Україна.»