У центрі міста Рожище відкрили пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України»

17:05, 20 лют. 2019
 
У центрі міста Рожище відкрили пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України»

 У центрі міста Рожище сьогодні відкрили пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України». Пам’ятник освятили і відслужили панахиду за загиблими.

Одинадцятикласниця Вікторія Кондратюк прийшла на відкриття пам’ятника разом з однокласниками. Школярка  розповідає:  часто пригадує дні, коли п’ять років тому разом з друзями збиралися на місцевому Майдані.

Вікторія Кондратюк, учениця ЗОШ І-ІІІ ступенів м. Рожище: «У нас в школі є загін милосердя, волонтерській загін. І ми допомагали дітям в притулках. А тут ми різко поміняли свій цикл дій і повністю віддалися Майданові.  Я пам’ятаю,  як ми перший раз збирали допомогу, як ми малювали ці плакати, як ми збирали листівки. Ми збирали їжу, якісь певні солодощі на свята. Ми все це робили!»

Атовець Андрій Д’яченко, який приїхав на відкриття пам’ятника, говорить: був на майдані з 1 грудня. Його бій за справедливість, каже хлопець, розпочався зі штурму Адміністрації Президента.

Андрій Д’яченко, часник Революції Гідності, військовослужбовець: «В ту ніч, коли вбили Нігояна, як що я правильно пам’ятаю, ми брали участь в сутичках з тодішніми охоронцями режиму, беркутами, і резиновою кулею мені влучило в ногу. Маю згадку, таку пам’ять. Бо я потім пройшов 2 роки війни. За всю війну у мене жодної царапини, благо бронежилет і каска ловили всі осколки, які назначалися мені. А от з Майдану маю собі таку пам’ять.»

Пам’ятний знак встановили у новому сквері в центрі Рожища. Цей майданчик від початку Революції Гідності став місцем, де збиралися містяни, розповідає місцева жителька Ірина Іщук.

Ірина Іщук, учасниця Революції Гідності: «Напис звучить: пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України». В цьому символічному пам’ятному знаку ми вшановуємо бійців, які впродовж багатьох віків клали своє життя, клали свої голови за ради великої справи – побудови самостійної і могутньої Української держави.»

Після відкриття пам’ятного знаку мешканці Рощижа провели в останню путь учасника бойових дій Юрія Жогу, який помер вчора, 18 лютого.