Господарський суд Волинської області ухвалив рішення заборонити відчуження приміщення книгарні «Освіта» у Луцьку

16:35, 20 лют. 2019
 
Господарський суд Волинської області ухвалив рішення заборонити відчуження приміщення книгарні «Освіта» у Луцьку

  Господарський суд Волинської області ухвалив рішення заборонити відчуження приміщення книгарні «Освіта» у Луцьку. Нагадаємо, торік у серпні на засіданні сесії Луцької міської ради депутати проголосували за приватизацію приміщення книгарні шляхом продажу на аукціоні.  

Книгарня «Освіта» на проспекті Волі у Луцьку працює 60 років. Тут два торгових зали, кабінет директора, склад - усього 174 квадратних метри. На прилавках - винятково українські видання, -  розповідає директорка Оксана Грінченко, яка працює у магазині 29 років.

Оксана Грінченко, директорка комунального підприємства «Освіта»: «Наш колектив намагається зберегти цю книгарню. Ми працюємо, не беремо того лишнього продавця. Економимо на всьому - на чому можемо. Але сплачуємо податки, і комунальні, всі послуги. Звичайно, не все ідеально.  Є багато в нас проблем, не вистачає оборотних коштів, у зв’язку з тим, що трапилось з книгарнею, пішов резонанс, що нас закривають - багато постачальників перестали нам вірити і давати літературу. Кажуть: побачимо чим у вас все закінчиться. Багато покупців думають, що нас уже немає.»

Світлана Хрещевська, відвідувачка книгарні «Освіта»: «Коли навчалась у педколеджі, також неодноразово сюди ходила. До речі, вона дуже багато чим мені допомогла. Навіть після навчання неодноразово сюди приходила, через те, що була в цьому необхідність. Зараз необхідність в мене в тому, що я захотіла придбати словники з англійської та іспанської мов, для того,  щоби краще вивчити мову.» 

Віктор Мельничук, відвідувачка книгарні «Освіта»: «Дуже давно цей магазин тут. І він дуже затребуваний. До нього завжди усі заходять, щось купляють. І я завжди все що мені потрібно тут беру.»

Алла, відвідувачка книгарні «Освіта»: «Дуже люблю читати! Набагато більше ніж сидіти за комп’ютером і дітей привчаю. Читати потрібно. Книга - це розвиток. Магазин, принаймні,  в центрі міста, нехай дітки приходять, бачать, вибирають книжечки. Він потрібен, все таки!»

Тетяна Хом’як, продавець книгарні «Освіта»: «Щодня приходять люди, небайдужі лучани, питають чи ми є, чи довго тут будемо, чи взагалі нас залишили в спокої. Це приємно, що в нас є така підтримка.»      

Інтереси книгарні у суді відстоювала Луцька місцева прокуратура. Речниця прокуратури Волинської області Наталія Мурахевич каже: рішення Луцької міської ради про приватизацію приміщення магазину є незаконним. 

Наталія Мурахевич, речниця прокуратури Волинської області: «Вирішивши продати приміщення на аукціоні, Луцька міська рада порушила вимоги чинного законодавства, адже продаж таких приміщень заборонено. Так законом України «Про посилення захисту майна редакцій, ЗМІ, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження творчих спілок заборонено відчуження приміщень, в яких перебувають книгарні й підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, об’єднання громадян, трудові колективи, а також творчі спілки». Окрім того, на відчуження такого комунального майна встановлений Верховною Радою мораторій.»

«Освіта»  - єдина комунальна книгарня на Волині. Луцька міська рада не збирається ліквідовувати книжковий магазин, каже юрист Андрій Максим’як, який представляв інтереси ради в суді, хоче лише поміняти приміщення. Книгарню пропонують переселити на І поверх офісної будівлі, що на Винниченка 67. Умов тут поки не створили.

Андрій Максим’як, заступник начальника юридичного відділу Луцької міської ради: «Ми вважаємо, що міська рада не вчинила порушення закону, так як закон  «Про посилення захисту…» забороняє здійснювати відчуження приміщень. На даний час відчуження не проведено, право власності за цим приміщенням зареєстровано за Луцькою міською радою. Крім того, згідно рішення ради, було розпочато процедуру приватизації. Одним із пунктів передбачено провести засідання аукціонної комісії після повернення майна. Станом на сьогодні засідань аукціонної комісії не проводилось, відповідно ніяких дій щодо початку процедури приватизації не вчинялося

Зі слів юриста Андрія Максим’яка, міська рада вивчатиме питання подачі апеляційної скарги, після того як з’явиться повний текст рішення Господарського суду Волинської області.