У Луцьку жінок безплатно обстежували на рак молочної залози

15:22, 20 лют. 2019
 
У Луцьку жінок безплатно обстежували на рак молочної залози

 У Луцьку жінок безплатно обстежували на рак молочної залози. На вулиці Червоного Хреста в обласному центрі працював мобільний рентгенодіагностичний пункт онкодиспансеру. Лаборант Євген Приймак розповів: зробити мамографію прийшли більше трьох десятків жінок.

Лучанка Ольга  робитиме мамографію вперше. Каже: її знайома хворіла раком грудей, тому сама вирішила перевіритися.

Ольга, лучанка «Треба перевірятися, бо таке захворювання як «рак» з’їдає людину за лічені дні. Щоб не було цього захворювання, треба перевірятися.»

Юрій Малімон, головний лікар обласного онкодиспансеру: «Наш пересувний мамограф буде проводити безплатно обстеження цих декілька днів, акція була запропонована благодійним фондом «Стопрак», вони нам допомагають, от наш пересуваний мамограф був зламаний. Понад 15 тисяч гривень обійшовся ремонт. От вони нам допомогли і запропонували провести таку благодійну акцію по Луцьку.»

Обстеження у мобільному пункті триває близько десяти хвилин, - розповіла  Олена Доліновська, жінка щойно зробила мамографію.

Олена Доліновська, лучанка: «Кожна жінка в міру своєї зайнятості, не має стільки часу, щоб прийти обстежитися, тому такі мобільні пункти, я вважаю, дуже зручні. Повз проходиш чи проїжджаєш, зайшла - перевірилися, зайняло декілька хвилин.»

Обстеження у мобільному кабінеті – безплатне, це  спонукало перевіритися на рак грудей лучанку Ольгу Боцман.

Ольга Боцман,  лучанка: «Зайшла у Фейсбук, побачила  та й приїхала, зручно, хочу перевіритися, бо давно вже не перевірялася, добре, що безкоштовно.»

Юрій Малімон, головний лікар обласного онкодиспансеру: «В нас там працюють лаборанти, вони фотографують жінок, всі дані переносяться на комп’ютери лікарів. Вони розшифровують, описують ці знімки, складають групи ризику, якщо є якісь зміни - ми обов’язково в подальшому викликаємо на дообстеження, якщо потрібно на лікування. На мамографії перше обстеження ми проводимо після 40 років. Як правило, молодшим жінкам ми робимо УЗД-обстеження. Після 40-карічного віку при відсутності скарг бажано раз на рік до мамолога приходити.

Зі слів Юрія Малімона, за минулий рік лікарі онкодиспансеру виявили рак молочної залози у майже трьохсот жінок.

Юрій Малімон, головний лікар обласного онкодиспансеру: «Тенденція в Україні до того, що занедбаність зростає, бо мамографів не вистачає. От в Луцьку, щоб охопити всіх жінок, мамограф мав би стояти в кожній поліклініці, в жіночій консультації. Вона допоможе виявити хворобу, передрак чи рак на ранніх стадіях, коли набагато більше шансів. Якщо ми говоримо про рак на ранніх стадіях -  там понад 80% повного одужання. Якщо ми виявляємо патологію - проліковуємо, запобігаємо раку.»

Сьогодні зробити мамографію до мобільного рентгенодіагностичного кабінету прийшли 36 жінок, - розповів рентгенолаборант Євген Приймак. Каже: завтра, 20 лютого, мобільний мамограф працюватиме на вулиці Червоного Хреста у Луцьку з 9-тої до 16-тої години.