Вдова померлого бійця АТО не може отримати компенсацію за смерть чоловіка

11:17, 20 лют. 2019
 
Вдова померлого бійця АТО не може отримати компенсацію за смерть чоловіка

  Чотири роки вдова померлого бійця АТО Марина Тричук не може отримати компенсацію за смерть чоловіка. 28-річний Іван Тричук після повернення зі сходу захворів на епілепсію, у вересні 2014-го у Луцькому військовому шпиталі вчинив самогубство. Відтоді, розповіла жінка, доводить, що смерть батька двох дітей  пов’язана з військовими діями на сході. Марина Тричук каже, отримавши на руки висновок центральної військово-лікарської комісії, Міністерство оборони України  двічі відмовило родині у виплаті компенсації.

 

30-річна Марина Тричук показує дітям світлини тата. Жінка розповідає, 27-річний Іван Тричук потрапив на Схід на початку 2014-го року. Помічник гранатометника виконував бойові завдання у Донецькій та Луганській областях 7 місяців.

Марина Тричук, вдова: Я як чула приблизно це все - в мене холонуло все. Там і частини тіл збирали ну і взагалі, там страшне. Я вже тоді помічала, що зміни і в психіці, і в поведінці. Він по життю був дуже доброю людиною, дуже все сприймав близько до серця. Винуватив себе,  що десь він не добіг, десь когось там не прикрив, це він дуже тяжко сприймав.

Повернувся додому чоловік іншою людиною, каже Марина. В перший день відпустки, розповідає, у Івана стався обширний епілептичний напад. Старшого солдата шпиталізували до Луцького військового госпіталю. За кілька днів перебування у закладі чоловік наклав на себе руки.

Марина Тричук, вдова:Почали робити обстеження, виявилося, що у нього були контузії і відразу консультації психіатра. Знайшли на задньому дворі, в госпіталі. І через хвилин 10 мені вже подзвонили.

Марина Тричук тримає у руках нагороди. Їх, каже жінка, отримала через три місяці після смерті Івана.

Марина Тричук, вдова:Як мені потім повідомили, це за бої під Хрящоватим і Новосвітлівкою. Ваня тоді себе дуже проявив.

Після втрати годувальника, розповідає жінка, лишилася сама з доньками Вікою та Катериною. 4 роки знадобилося родині, щоб довести — тато помер через посттравматичний стресовий розлад після участі у бойових діях. Тепер, показує жінка, має два висновки військових лікарів.

Марина Тричук, вдова: Подала я документи, получила в Києві відмову у виплаті і присвоєнні статусу через те, що там не було написано, що смерть стосується захисту батьківщини, це вже гра словами. Захворювання та причина смерті, так, пов’язані з захистом батьківщини. - А на попередньому? - А на попередньому смерть пов’язана з проходженням військової служби.

З новим висновком лікарів родина звернулася до Міністерства оборони, щоб отримати одноразову компенсацію за смерть чоловіка. Комісія, каже жінка, їм відмовила. Чому отримали відмову, розповідає адвокат родини Василь Нагорний. Показує відповідь, що надійшла від фінансового відділу міністерства оборони України.

 

Василь Нагорний, адвокат:Дійсно, згідно закону при самогубствах виключається виплата цієї допомоги, але оцей новий висновок центральної військової комісії,  яким встановлено, що захворювання та смерть пов’язані з захистом батьківщини, закриває всі питання. В Міністерстві фінансів вже не взяли свіже, в принципі, іншого підрозділу цього ж самого Міноборони, вони не взяли до уваги

Цю відповідь, розповідає Марина Тричук, отримала наприкінці 2018-го. У документі йдеться: рішення переглянуть, якщо так ухвалить суд.

Марина Тричук, вдова: До боротьби я готова, я поклала занадто багато зусиль і часу на цю всю справу і, все таки, в суд я звернуся.”Журналісти Суспільного надіслали інформаційний запит до Міністерства оборони України, з проханням роз’яснити причини відмови у виплаті компенсації родині Тричуків. З відповіддю ми ознайомимо вас згодом.