На Волині продовжують експеримент із ямковим ремонтом доріг

15:23, 19 лют. 2019
 
На Волині продовжують експеримент із ямковим ремонтом доріг

 Асфальтове покриття дорожники «латали» у селі Копачівка Рожищенського району. Так на Волині продовжують експеримент із ямковим ремонтом доріг. Для цього застосовують спеціальну техніку, привезену із Білорусі.

Ігор Глушаков – представник білоруського заводу-виробника  показує рециклєр асфальтобетону, техніку напередодні привезли на Волинь із Білорусі. Каже: через годину відремонтованою ділянкою дороги можуть їздити автомобілі.

Ігор Глушаков, начальник відділу збуту білоруського заводу: «Засипаємо туди суміш, упродовж 20 хвилин нагріваємо, додають  реагент, через дві хвилини все готово. Уклали, все вистигло і можна пускати автомобілі). 

Ями на дорозі в Копачівці латають за новими технологіями, заразом випробовують нову техніку привезену з Білорусі, - розповідає начальник служби автомобільних доріг області Анатолій Посполітак.

Анатолій Посполітак, начальник Служби автомобільних доріг області: «Сьогодні ми проводимо експеримент, хочемо перевірити два моменти, по –перше, подивитися як ця техніка себе веде.  І другий момент: є різні хімічні добавки, які використовуються і дають якусь гарантію цього ремонту, ми проводимо проби, з використанням цієї добавки, без неї.  Будемо досліджувати, як воно себе поведе.

Сергій Рачок, експерт: «Дана технологія дає можливість використовувати матеріал, який вже лежить на дорозі, регенерувати бітум, який у ньому знаходиться і вкладати його безпосередньо назад, ми отримуємо асфальт, який маєм високі фізико-механічні властивості, цей ремонт ефективний і дешевий.»

Павло Романюк, дорожник з тридцятирічним стажем, нинішній експеримент прокоментував так:

Павло Романюк, машиніст екскаватора: «Не буде воно стояти. Я  вже все перебачив,  в нас були такі бочки і гріли, і смолою бітум заливали, воно все одно не тримає, ями є ями. Треба, щоб одразу робилося, а не так, що приїхали зробили, а там вже вибилося. То є показуха».

Нагадаємо, експеримент із ямковим ремонтом на Волині розпочали у січні 2019. Нині триває експертиза відремонтованих ділянок, - розповідає Марія Гаць - керівник лабораторії Служби автомобільних доріг в області. Каже: проби асфальту для перевірки взяли і на ділянці в Копачівці.

 Марія Гаць, керівник лабораторії Служби автомобільних доріг в області: «Буквально 3 квадратних метри зробили на ділянці в Луцьку, в лабораторних умовах все добре, далі ми спостерігаємо. Це асфальтоґранулянт, веземо в лабораторію, будемо випробовувати на залишки вмісту бітума і його склад, будемо визначати, аби працювала ця установка.»

Схожу на білоруський рециклєр установку використовували на Волині  раніше, нині ця техніка застаріла, на ній можна виробити до півтори тони суміші за добу - каже Анатолій Посполітак.

Анатолій Посполітак, начальник Служби автомобільних доріг області: «Сподіваємося  вийти на 4-5 тон, це не 1, 5, зараз вираховують скільки пального потрібно і чи це економічно вигідно».

Якщо експеримент вдасться, білоруську техніку обласний «автодор» орендуватиме, про купівлю такої поки не йдеться – каже тимчасово виконувач обов’язків директора волинського «автодору»  Юрій Каленюк.  Коли дорогу в Копачівці відремонтують капітально, - запитали ми у заступника голови ОДА Валентина Цьося, який теж приїхав подивитися на експериментальний ремонт. На наше питання він відповів так.

Валентин Цьось, заступник голови облдержадміністрації: «Цей напрямок буде продовжений, коли будуть дозволяти погодні умови, кінець березня, гроші сюди вже розподілені, думаю до Переспи дійдемо.»