Прокуратура судиться з міською радою через оплату за харчування дошкільнят без "луцької прописки"

10:08, 18 лют. 2019
 
Прокуратура судиться з міською радою через оплату за харчування дошкільнят без

Сьогодні відбулося перше судове засідання у справі оскарження прокуратурою Волині рішення виконкому Луцької міськради про встановлення оплати за харчування  дошкільнят без луцької прописки. Наталія Геліч виховує двох дітей, нині її родина живе у селі Струмівка, що за 5 кілометрів від обласного центру. «Луцьку прописку» вони змінили у вересні 2018. Каже: старша дочка вчиться у школі села Підгайці,  молодшого сина возить до луцького дитсадка. З її  слів, у Струмівці дошкільного закладу нема, а в Підгайці діставатися довго.

Наталія Геліч, мама вихованця Луцького дитсадка № 9: «Мені щоб туди дістатися, треба їхати на Київський майдан, а звідти в Підгайці , це займає приблизно 1,5 години часу».

Шестирічний син Наталії з двох років відвідує 9-тий дитсадок Луцька. Жінка розповідає: на дорогу сюди  витрачає 15 хвилин. Каже: про те, що має стовідсотково оплачувати вартість  харчування дитини, дізналася на початку січня у дитсадку.

Наталія Геліч, мама вихованця Луцького дитсадка № 9: «В грудні ми платили 400 гривень, в січні ми заплатили 600 гривень за харчування».

Нагадаємо, згідно рішення виконкому Луцької міськради, батьки дітей, які не зареєстровані у Луцьку та відвідують міські дитсадки, мають стовідсотково оплачувати харчування дітей, окрім тих, які офіційно працюють в обласному центрі. Наталія Галіч офіційно працює в Луцьку, у лютому взяла довідку з місця роботи і віднесла до дитсадка. Каже: за цей місяць заплатила так, як і лучани, 60 % вартості харчування.

Наталія Геліч, мама вихованця Луцького дитсадка № 9: «Коли ми прийшли в лютому, заплатити за харчування нам спочатку сказали, що нам перерахують, але по факту ми зараз заплатили.  60% вартості. За січень сказали буде повна вартість, так як ця постанова була чинна. Я вважаю, це неправомірно, бо я працюю в Луцьку, сплачую податки до місцевого бюджету».

Зі слів керівниці 9-того дитсадка Луцька Тетяни Ковальової, на разі вона не може сказати, скільки точно дітей у її дитсадку не мають «луцької прописки». Каже: не всі батьки принесли довідки про реєстрацію та місце роботи. Ті, які принесли довідки, що працюють у Луцьку, платять як лучани  -  60%  вартості харчування: в день від 15 до 18 гривень залежно від віку дитини.  Для тих, хто в Луцьку не зареєстрований і тут не працює, харчування дитини обходиться в день до 30 гривень.

Тетяна Ковальова, директорка ДНЗ № 9 «Чарівник» Луцької міської ради: «Ці списки ми уточнюємо, подаємо до бухгалтерії відомості, там обраховують, процес ще триває, були зміни до рішень міськради, ми діємо згідно нормативних документів. Діти, які мають статус з особливими освітніми потребами батьки не сплачують за харчування».

Нині рішення Луцького міськвиконкому про оплату за харчування дітей в закладах дошкільної освіти у суді  оскаржує прокуратура області.

Наталія Мурахевич, речниця прокуратури Волині: «Прокуратура вимагає визнати протиправним і скасувати рішення виконкому, яким визначено розмір оплати за харчування в залежності від місця проживання дитини".

Сьогодні у Волинському окружному адміністративному суді  відбулося перше  засідання у цій справі. Заступник директора юридичного департаменту Луцької міськради Інна Романова у суді сказала, що виконком з вимогою прокуратури скасувати рішення – не погоджується.

Інна Романова, заступник директора юридичного департаменту Луцької міськради: «Виконком не погоджується з позовом прокуратури. Вважає його необґрунтованим. Виконавчим комітетом прийнято рішення 6.12.18р. про вартість харчування дітей з 1 січня 2019 року в дитсадках на день, ця ціна однакова для всіх, не залежно, де вони проживають. Однак пунктом другим встановлено для батьків пільгову плату у розмірі 60%, ця пільгова плата не поширюється на дітей з інших територій».

Після години розгляду справи, суддя закрив засідання, оголосивши перерву. Продовжиться слухання 21 лютого.