Тренажерна зала - у столітній хаті

14:34, 13 лют. 2019
 
Тренажерна зала - у столітній хаті

  Стару занедбану хату перетворили на тренажерну залу. В таких умовах нарощують м’язи юнаки у поліському селі Бірки, що в Любешівському районі. Хлопці розповіли журналістам Суспільного, що не хотіли чекати, доки їм хтось допоможе і зробили знаряддя для спорту власноруч.

Цю хату хлопці із села Бірки називають «качалка». Ходять сюди нарощувати м’язи, розповідають парубки, тричі на тиждень. Власник столітньої будівлі - батько одного із них, Владислава Невірця.

 Владислав Невірець, займається спортом: «В нас не було, де качатися – що на дворі качатися, то краще тут, під кришою. Я батька попросив, щоб він дозволив тут качатися і він дозволив.»

Олексій Ковалик, займається спортом: «Кожен день розписаний за своїм графіком на свою групу м’язів. Наприклад, в понеділок ми качаємо груди-біцепс, в середу спина-тріцепс, в п’ятницю — ноги і плечі. Якось так ми займаємось – збираємось ввечері у вільний час від роботи і займаємось.»

 Олексієві – 18. Він найстарший серед 8-ми хлопців, які тягають залізо у цій хаті. Показує знаряддя, що змайстрували для занять спортом.

Олексій Ковалик, займається спортом: «Це штанга, нею ми робимо жим лежачи на груди. Ці колеса нам проспонсурували старші люди. Лом ми в сусідньому селі в колхозі спиляли, колхоз вже закинутий, ним ніхто не займається .Млинці ми дістали – прибирали тут хату, розібрали піч і на дні на печі лежади такі млинці. Ми їх зважили, кожен по 8 кг і вирішили такі зробити для снаряда. Така штанга в нас. Лавка в нас взагалі зроблена власноруч і матрац просто зверху наложений на неї, щоб м’якше було.»

Аби взимку в тренажерній залі не було холодно – хлопці запалюють буржуйку.

 Олексій Ковалик, займається спортом: «Накладаємо сюди дров, закидаємо, підтоплюємо – ну і так гріємося в холодні часи.»

Хлопці скинулися грішми і купили гантелі, боксерську грушу та рукавиці. Анатолій Переведенець, який тут займається, каже: якщо захотіти – і в цих умовах можна зміцнити м’язи.

Анатолій Переведенець , спортсмен: «Аби бажання. Ми ж досягаємо чогось. З кожним тренуванням стараєшся більший вєс взяти, пожати на грудь. Так само на біцепс, на все. М’язи ростуть? – Звичайно, їсти треба добре.»

Односельчани бажання хлопців займатися спортом підтримують. В школі  дозволили займатися у спортзалі. Хлопці відмовились, кажуть, хочуть мати свій куток.

 

Віктор Невірець, батько спортсмена: «Він в мене не курить і не п’є, а спортом таки  хай тягає те залізо. Бути здоровим, гарним  біля дівчат. Так щоб..."

Валерій  Мокич, житель с. Бірки: «Наша влада, так скажемо, в них на бари, на все решта будівлі є. А щоб дітям вони організували, де займатися – в них такого бажання немає. Тому дітки самі от!»

Нині у селі  підшукали нове приміщення, де хлопці могли б займатися спортом.

Світлана Костючик, в. о. старости с. Бірки: «На даний час ми не можемо профінансувати, бо ми — старостинський округ, а селищна рада в нас в Любешові.»

 

Володимир Сергійчук, секретар Любешівської селищної ради: «Знайшли такий варіант, що в центрі села є пуста хатинка, це власність релігійної громади села, запропонували допомогти з ремонтами і розмістити їх там. З часом придбався б із селищного бюджету спортінвентар і так далі. Просто, щоб забрати хлопців із тієї хатинки, тих умов дуже швидко…»

У новій тренажерній залі за кілька тижнів хлопці хочуть зробити прийнятні умови для тренувань. Спортсмени із райцентру подарували сільським бодібілдерам кілька штанг та гантелі.