«Бізнес на воді»: на UA: ВОЛИНЬ — другий фільм від команди волинських розслідувачів

«Бізнес на воді»: на UA: ВОЛИНЬ — другий фільм від команди волинських розслідувачів

8 чер. 2021

10 червня о 19:55 на телеканалі UA: ВОЛИНЬ в ефір вийде друга серія проєкту журналістських розслідувань «Червона лінія» від команди розслідувачів із Луцька. Проєкт обрано до реалізації на відкритому конкурсному відборі  «Створюй із Суспільним. Розслідування».

Глядачі всіх регіональних телеканалів Суспільного побачать  другий випуск волинських розслідувань у суботу, 12 червня, о 19:45. На UA: ЗАКАРПАТТЯ його покажуть  о 20:15.

За словами керівниці проєкту «Червона лінія» Оксани Петрук, другий фільм «Бізнес на воді» —  це історії про те, як фірми, що належать родичам високопосадовців, обходяться без погоджень екологів і відповідних дозволів. 

Мешканець села Омельне

«На Волині агропідприємства, які вирощують лохину, функціонують в обхід закону. У 2017-му Верховна Рада України прийняла Закон «Про оцінку впливу на довкілля». Відтак всі підприємства і підприємці, які планують використовувати воду в значних об’ємах, займатися сільським господарством, в тому числі зі зрошенням на площах понад 20 гектарів, повинні дослідити можливий вплив цієї діяльності на довкілля і отримати позитивний висновок від екологів. Після цього можна будувати, поливати, господарювати. Так передбачає закон. На практиці все трохи інакше», — розповідає Оксана Петрук.

За словами волинських розслідувачів, такі сільгосппідприємства підтримує держава. За програмою розвитку ягідництва їм виплачують мільйони з бюджету. 

А тим часом неконтрольоване водокористування і посушливий клімат роблять свою справу. У 2019-му найбільше озеро України Світязь відійшло від берегів на 20 метрів. У селах замулились криниці.

«Посипались нарікання на клімат і скупі опади. Що тут вдієш? Ніхто не винен! Та чи справді це так? Чи впливає людина на цю ситуацію?  Саме про воду як ресурс - наше нинішнє розслідування», — каже Оксана Петрук.

Нагадаємо, перший фільм-розслідування від волинської команди вийшов в ефір 13 травня. У ньому йшлося про зловживання у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні. Фільм доступнй за посиланням на ютуб-каналі UA: ВОЛИНЬ.

    Читайте також: «Червона лінія»: прем’єра циклу екологічних журналістських розслідувань на UA: ВОЛИНЬ

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.


UA: ВОЛИНЬ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.