"Виборчий округ" на Суспільному Волині: підсумки

4 січ. 2019

Завершився перший сезон "Виборчого округу" в ефірі регіональних телеканалів Суспільного.

Протягом 3 місяців зйомок нового суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшло в ефір. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть також і у 2019 році, в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

За перший сезон «Виборчого округу» на UA: ВОЛИНЬ в ефір вийшли інтерв’ю з трьома депутатами обраними в одномандатних мажоритарних округах – Іриною Констанкевич та Ігорем Лапіним, та обраним в загальнодержавному виборчому окрузі за списками політичної партії ВО «Батьківщина» Іваном Крульком.

Ведуча «Виборчого округу» на UA: ВОЛИНЬ Лариса Андрійчук найскладнішим  етапом роботи вважає  комунікацію з народними депутатами (переважно, через помічників) та узгодження запису передачі:

« Депутати не відмовляють в категоричній формі, проте, попри неодноразові звернення та пропозиції, посилаються на зайнятість, відсутність вільного часу для запису і невизначено відтерміновують зустрічі. На другу половину січня є попередні домовленості про записи передач  ще з трьома депутатами-«мажоритарниками» Волині: Ігорем Гузем, Сергієм Мартиняком та Степаном Івахівим, ділиться журналістка.

Лариса Андрійчук вважає, що депутати, обрані в одномандатних мажоритарних округах, більше зацікавлені в участі у «Виборчому окрузі», адже у передачі обговорюють  їхню безпосередню роботу в округах:

«Ми спілкуємось із виборцями, обговорюємо подані нардепом законопроекти, звернення та запити – які можуть вплинути на життя округу, голосування, відвідування пленарних засідань. 

Проект «Виборчий округ» - актуальний, адже дає можливість дізнатися конкретну інформацію про роботу нардепа у парламенті та окрузі, розповісти виборцям про обов’язки народних депутатів та пояснити виборцям їхні права, наприклад, на звернення до народного депутата».

"Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів", — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.