Традиційна великодня випічка нацспільнот України — у спецпроєкті Суспільного

Традиційна великодня випічка нацспільнот України — у спецпроєкті Суспільного

29 бер. 2021

Цього тижня дивітьсяв ефірі UA: ВОЛИНЬ та на регіональних телеканалах Суспільного спецпроєкт «Смачної паски!» про великодню випічку національних спільнот та корінних народів, які живуть в Україні. Це розповіді про святкові традиції різних етносів, відеорецепти їхніх святкових солодощів та лайфхаки від господинь. Над проєктом працював Координаційний центр мовлення національних меншин спільно з командами регіональних редакцій з тематики нацменшин та проєкту «Ранок на Суспільному».

Читайте також: «Візуальний код» — із 13 березня в телеефірі філій Суспільного

Прем’єра проєкту відбулася сьогодні в телешоу «Ранок на Суспільному». Розпочали з розповіді про родину вірменки Наре Чіркінян, яка живе у Києві. Гата — традиційна випічка, яку вірмени додають на святковий стіл. Рецептом страви родина Наре поділилася з телеглядачами.

«Випічка до Великодня — це щось особливе і дуже особисте. Кожна національна спільнота має власні традиції. І я радію нагоді дізнатися від героїнь проєкту їхні сімейні рецепти великодніх солодощів. Цього року обов’язково спробую якийсь із них», — розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному Анастасія Гудима

Наступними будуть відеорецепти традиційних великодніх страв від караїмської, польської, чеської, угорської та німецької національних спільнот. До прикладу, Олена Дей із UA: ЗАКАРПАТТЯ знімала процес створення історії про німецький Osterbrot, що у перекладі «великодній хліб».

«Ми особливо вдячні пані Інні Калинич, учительці німецької мови, мешканці району Паланок, що у Мукачеві, яка з радістю поділилася з нами рецептом великодньої страви її родини. Окрім цього, пані Інна приготувала для нас «Фьогелі». Що це таке? І чому їх полюбляють навіть дорослі діти нашої героїні, глядачі дізнаються із сюжету», — розповіла Олена Дей

Читайте також: Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

Рецепти виходитимуть у проєкті «Ранок на Суспільному» щодня упродовж цього тижня, а також — поміж основними програмами в телеефірі регіональних каналів і на діджитал-платформах. Наступні 5 відео проєкту «Смачної паски!» транслюватимуть в телеефірі з 26 до 30 квітня — напередодні Великодня християн східного обряду.

«Ми підготували 10 сюжетів з великодніми рецептами випічки нацспільнот. Всі рецепти — унікальні та водночас прості. Наша команда прагнула, аби кожна господиня без особливих труднощів змогла приготувати до свята нову страву та урізноманітнити свій великодній стіл», — каже Олена Кривенко,  креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин.

Нагадаємо, цьогоріч християни відзначатимуть Великдень 4 квітня за юліанським календарем, і 2 травня — за григоріанським. 

UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Редакції, що виготовляють проєкти мовами нацменшин, працюють у складі регіональних філій Суспільного в Ужгороді, Чернівцях та Одесі. 

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного у центральному офісі в Києві забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяти збереженню та використанню мов нацменшин, знайомити соціум з їхніми культурами, а також створювати, розвивати й поширювати контент про національні спільноти та корінні народи.