«Читай Лесю»: команда Суспільного Волині підготувала два спецпроєкти до 150-річчя Лесі Українки

«Читай Лесю»: команда Суспільного Волині підготувала два спецпроєкти до 150-річчя Лесі Українки

8 лют. 2021

До 150-річчя Лесі Українки, яке відзначатимемо 25 лютого, команда Суспільного Волині підготувала два ювілейних спецпроєкти:

  • «Читай Лесю» — цикл із 20 міжпрограмних поетичних телерадіороликів, у яких працівники читають уривки творів видатної землячки;
  • «До 150-річчя з дня народження Лесі Українки» — серія із чотирьох тематичних радіосюжетів за участі літературознавців, істориків та мешканців Луцька, у яких йдеться про життя і творчість поетеси, значення її творчої спадщини.

У проєкті «Читай Лесю» працівники Суспільного декламують вірші Лесі Українки, які їм близькі, які особливо відгукнулися. Читання супроводжується фортепіанною музикою та світлинами поетеси різних періодів її життя. 

«Ми не ставили мету влаштувати конкурс читців. Колеги, а це і телеведучі, оператори, звукорежисери, журналісти, редактори радіо, інженери, чоловіки й жінки, — самі обирали улюблений уривок і читали так, як відчували. Люди щиро відгукнулись на таку пропозицію. Вони знають твори Лесі Українки, люблять її творчість і знаходять у ній щось своє. Весь лютий на Суспільному звучатиме Лесине слово. Хто не знав — почує, хто забув — згадає, хто шукає відповідей — знайде», — розповіла керівниця проєкту, головна режисерка UA: ВОЛИНЬ Анжела Шабала.

За задумом авторів, проєкт спонукає знову взяти до рук збірку поезій, перечитати улюблені твори, розповісти про Лесю, про значення її творчості й громадської позиції в історії України та світовій літературі. 

«Проєкт має просвітницьку мету, формує систему національних цінностей, об’єднує навколо них українців, які готові відстоювати свою ідентичність, які знають і шанують видатних співвітчизників, які назавжди уславили націю. Знайомство з Лесиною поезією виховує вишуканий літературний смак. Вірші дарують естетичну насолоду як слухачам, так і самим декламаторам», — зазначив продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Творці обіцяють не зупинятись на 20 віршованих епізодах, а продовжити роботу над проєктом, адже матеріалу підготували чимало. Теми творів Лесі Українки, емоції, які вони викликають — завжди актуальні й зрозумілі сучасникам, адже вона не лише талановита письменниця, а й людина нелегкої долі та великої сили духу. 

Читайте також: Волинський проєкт розслідувань переміг на конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування»

З початку лютого переглянути відеоролики можна на сайті Суспільного Волині онлайн та в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ. Поетичні нариси адаптовані для цифрових платформ мовника та для радіоефіру UA: Українське радіо Луцьк.

Крім того, волинські поетичні замальовки впродовж лютого зможуть транслювати й інші регіональні суспільні мовники. Автори надають колегам з інших регіонів технічну можливість теж долучитись до проєкту і начитати улюблені рядки.

Окрім міжплатформового телерадіопроєкту «Читай Лесю», Волинська філія Суспільного вшановує знамениту поетесу ювілейним радійним спецпроєктом із чотирьох серій, у якому взяли участь: професор, проректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Юрій Громик, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури Олена Маланій, завідувачка Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Ольга Бойко та жителі Луцька.

Науковиця Олена Маланій розповість слухачам про мультимедійний проєкт кафедри української літератури ВНУ імені Лесі Українки «Слухай українське (СЛОВО)», у якому звучать твори Лесі Українки, озвучені її листи, спогади тощо. 

До ювілейної дати з дня народження Лесі Українки Волинський національний університет імені Лесі Українки підготував повне академічне зібрання творів письменниці у 14 томах.

«Ми повернули Україні справжню Лесю за її текстами, історико-політичним та літературним контекстом, за родинними й товариськими зв’язками, навіть за мовою», —  каже професор Юрій Громик

Про те, як жила Леся Українка у Колодяжному, зокрема, про побут і традиції родини  Косачів, про спілкування з місцевими жителями — у розповіді очільниці музею Ольги Бойко. 

У четвертій серії ювілейного радіопроєкту, жителі Луцька, під час бліцопитування діляться своїми знаннями про Лесю Українку, а також асоціаціями, які викликає її творчість.

Над проєктом працювала радіожурналістка Світлана Мех

Слухайте проєкти на сайті мовника онлайн та в ефірі UA: Українське радіо Луцьк на частотах:

  • Луцьк — 88,3 FM;
  • Горохів — 106,5 FM;
  • Ковель — 91,8 FM;
  • Кортеліси — 88,9 FM;
  • Любешів — 107,8 FM;
  • Нововолинськ — 100,3 FM;
  • Цумань — 100,4 FM;
  • Камінь-Каширський — 105,8 FM;
  • Олика — 89,1 FM;
  • Шацьк — 101,5 FM.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.