Більше сотні волинських студентів прийшли на відбір до проекту

Більше сотні волинських студентів прийшли на відбір до проекту "Практикум на Суспільному"

13 гру. 2018

42 практиканта продовжують навчання на базі Волинської регіональної філії Суспільного.

Мета всеукраїнського проекту "Практикум на Суспільному" − ознайомити молодь з роботою регіонального суспільного мовника та знайти нові обличчя не лише телеведучих, а й радіо-діджеїв, звукорежисерів, телеоператорів та режисерів ефіру, яким близькі цінності Суспільного.

Як розповів лінійний продюсер телеканалу UA: ВОЛИНЬ Михайло Кузьмич, з 5 до 8 листопада 2018 року відбір до проекту "Практикум на Суспільному" відбувся у трьох навчальних закладах Волині: Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки, Луцькому національному технічному університеті та Волинському коледжі культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравніського.

"На відбір прийшло більше ста охочих. З кожним ведучі та фахівці телеканалу UA: ВОЛИНЬ провели індивідуальні співбесіди, за їх результатами відібрали 4 режисерів ефіру, 3 звукорежисерів, 3 операторів, 18 радіоведучих та 14 телеведучих", − зазначив продюсер.

17 листопада на базі телеканалу UA: ВОЛИНЬ відбулося перше навчання майбутніх телеведучих. Кураторами першої лекції стали керівниця творчої групи "Ранок" Богдана Шевчук та лінійний продюсер телеканалу Михайло Кузьмич. Телевізійники поділилися з учасниками специфікою роботи кореспондента у кадрі й поза ним. Практиканти ж розповіли про себе та свої цілі: хтось мріє знімати кулінарну рубрику, хтось надає перевагу спорту, а для когось важлива музика і є бажання вести музичний хіт-парад.

"Впродовж навчання наші практиканти можуть писати, знімати та бути присутніми під час монтажів сюжетів. Найталановитіші та найактивніші отримають можливість залишитись працювати на телеканалі", − розповідає Богдана Шевчук.

За кожним учасником практикуму був закріплений куратор. Кореспондентам-практикантам вдалося відзняти кілька рубрик програм "Корисні поради" та "Слово дня". Ведучі-практиканти спробували свої сили у музичному хіт-параді і ранковому телешоу.

На радіо практиканти ознайомилися з роботою ведучих у ранкових ефірах і отримали практичні поради: як дихати, правильно говорити та працювати зі студійним мікрофоном. Всі готували спеціальні рубрики, вчилися редагувати тексти та їх начитувати. Куратором радійників став продюсер UA: Українського радіо Луцьк Сергій Ткачук. До навчального процесу також долучилися ведучі Анна Бондарець, Марія Таранко, Вікторія Куманська. Найкращі з підготовлених практикантами рубрик звучатимуть у ранкових ефірах UA: Українського радіо Луцьк.

Звукорежисери та режисери монтажу вивчали спеціальні програми для монтажу та зведення звуку, пробували самостійно монтувати під керівництвом головного режисера UA: ВОЛИНЬ Тараса Сватули.

Співпраця з операторами, які вирішили пройти практикум на Суспільному, була найбільш продуктивною: вони вже мали досвід роботи і використовували власну техніку. Тому зараз керівництво телеканалу розглядає можливість їх подальшого працевлаштування.

"Після закінчення "Практикуму на UA: ВОЛИНЬ" учасники одержать сертифікати про отримані знання. Здобуті навички допоможуть створити власний теле- чи радіопродукт, гідний пітчингу проектів для Суспільного мовлення України. А найкращі випускники матимуть можливість отримати пропозиції щодо роботи позаштатними працівниками Суспільного чи офіційного працевлаштування на телеканалі UA: ВОЛИНЬ та UA: Українського радіо Луцьк", − повідомив продюсер філії Костянтин Лоцман.

Команда ранкового шоу UA: ВОЛИНЬ на чолі з керівником телепроекту Михайлом Кузьмичем має чотирирічний досвід навчання практикантів. Чимало випускників "Ранкової Телешколи" згодом стали штатними працівниками ранкової команди телеканалу UA: ВОЛИНЬ і багатьох інших ЗМІ області та України. Зокрема ведучий телешоу "Ранок Нової Волині" Влад Зінкевич − учасник другої телешколи, а ведуча Яна Заяць – третьої.

Навчання триватиме до 22 грудня, згодом найкращі випускники "Практикуму на UA: ВОЛИНЬ" отримають сертифікати про успішне завершення навчання, а найбільш талановиті – запрошення на роботу на UA: ВОЛИНЬ.