UA: ВОЛИНЬ: #Звіти_наживо про формування і розподіл обласного бюджету

UA: ВОЛИНЬ: #Звіти_наживо про формування і розподіл обласного бюджету

26 лис. 2018

 23 листопада у прямому ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ та «Українського радіо Луцьк» відбувся дев’ятий випуск #Звіти_наживо, присвячений звітуванню чиновників, відповідальних за формування обласного бюджету. Звітувала голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради Ірина Вахович.

 

Основні теми обговорення:

 

  • Капітальні видатки на комунальні заклади обласної власності у 2018-му році:
  • Перспективи наповнення обласного бюджету у 2019-му році
  • Закупівлі обласної ради у 2018-му році

 

Щодо капітальних видатків на утримання, реконструкцію і ремонти обласних комунальних закладів, чиновниця зокрема зазначила:

 «Цього року ми виділили кошти на обласну інфекційну лікарню – вона була в жахливому стані, перинатальний центр, рентгенобладнання в онкодиспансер, завершення ремонту в реабілітаційному центрі обласної клінічної лікарні, але це ще не все. Була потреба в установці резервної станції для служби «103», ми теж виділили більше 1 млн грн з вільних залишків для станції переливання крові на швидкозаморожувач плазми. Для психіатричної лікарні №1 (с. Липини Луцького району)  - на харчоблок і пральню, вони були в жахливому стані, на дах корпусу №4. Військовий госпіталь - майже 1,5 млн на перекриття  даху над операційним корпусом. Результат – суттєвий. Тим більше, що ми проводимо бюджетні слухання і, заслухавши, пройшлися по тих потребах і перевірили їх, а зараз перевіряємо, як використані кошти».   

Василь Гром, консультант з бюджетних питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, повідомив: у зв’язку з нововведеннями в законодавстві, митні платежі з наступного не будуть надходити до обласних бюджетів. У 2018-му році Волинь мала 1,5 млрд власних доходів. Скорегована база, з його слів, за мінусом цих надходжень, становитиме лише 710 мільйонів гривень.  Зростає роль податку з доходів фізичних осіб. Як розширити податкову базу, щоб збільшити надходження до обласного бюджету?

У відповідь Ірина Вахович наголосила:

«При такій динаміці, яка є на сьогодні, при такі трудовій міграції, ситуація не є позитивною. Тому важливою є питання роботи КП «Волиньприродресурс» та ресурсної складової обласного бюджету. Якщо на сьогодні ресурсна складова є незначною (близько 6% в доходах бюджету), то надалі, сподіваюся, буде знайдено компроміс для роботи КП «Волиньприродресурс», адже втрачається і час, і можливості, можливість роботи  цього комунального підприємства залежить, безпосередньо, від однієї людини – Президента  України».

За інформацією із сайту публічних закупівель Prozorro на  найбільші закупівлі обласної ради у 2018-му році – витрачено 4 млн 55 тисяч гривень. Зокрема, 1млн 330 тисяч  -  на комунальні послуги. Окремими видатками йдуть теплопостачання та електроенергія. 192 тисячі -  на грамоти і подяки.

Очільниця постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики підтвердила ці цифри і повідомила:

« Обласна рада виконує багато функцій, зокрема, відзначення працівників до днів, наприклад, медицини і науки, є такі потреби і це елемент морального заохочення працівників до ефективної роботи. 192 тисячі, якщо розподілити помісячно і по усіх структурах. це не є багато. Щодо комунальних послуг, то на вересневому  засіданні депутатський корпус пішов назустріч облдержадміністрації, ситуація склалася така, що їм не виділили коштів на те, щоб вони перекрили витрати на опалення та електропостачання своїх приміщень. ОДА орендує свої приміщення в приміщенні обласної ради, орендує за 1 гривню в рік. Почався опалювальний сезон, коштів в ОДА не було і ці кошти були виділені з обласного бюджету».

Команда UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадський рух ЧЕСНО продовжують всеукраїнський проект #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

 Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться таких тем:

Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.