Радіодиктант національної єдності на Суспільному писали на шести континентах

Радіодиктант національної єдності на Суспільному писали на шести континентах

11 лис. 2020

ХХ Радіодиктант національної єдності об’єднав сотні тисяч глядачів та слухачів у світі. Трансляція диктанту відбувалася на всіх каналах Суспільного мовника. Слухачі й глядачі Суспільного писали диктант на 6 континентах.

Читайте також: Гаррі Поттер, енелятко та майбутнє паперових книжок — українці написали Радіодиктант національної єдності

Член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, і керівник проєкту Дмитро Хоркін

«По-перше, дякую нашій аудиторії — тим, хто слухав і дивився радіодиктант. А по-друге, спасибі нашій команді: координаторці проєкту Юлії Шелудько, продюсерці UA: Радіо Культура Ірині Славінській і продюсеру UA: Українське радіо Юрієві Табаченку, Олександрі Очман із дирекції телебачення й Маргариті Єрмак із діджитал-платформ, Риммі Зюбіній та Івану Малковичу, а також департаментові комунікацій зі ЗМІ та громадськістю Суспільного».

Сьогодні, 11 листопада, об 11:00 на сайті UA: Українське радіо оприлюднили текст Радіодиктанту-2020. Усі охочі можуть перевірити себе самостійно. Роботи з написаним диктантом можна було надсилати онлайн на спеціальну електронну скриньку, а також поштою на адресу UA: Українське радіо.

Читайте також: Текст XX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності-2020

Електронні листи завершили приймати о 00:00 11 листопада. На цей час на скриньку радіо надійшло 13 834 листи. Наразі редакція Суспільного ще отримує листи поштою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Надсилати паперові листи поштою можна було 9 та 10 листопада. Перевірятимуть надіслані роботи впродовж двох місяців, після чого буде оприлюднено прізвища тих слухачів, хто не припустився жодної помилки в тексті. Вони отримають нагороди від партнерів проєкту.

Радіотрансляцію диктанту здійснювали UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура. На сайті Суспільного радіо 9 листопада було 90 тисяч відвідувачів.

Радіодиктант наживо транслювали суспільні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА, а також усі регіональні канали Суспільного. Частка перегляду на телеканалі UA: ПЕРШИЙ становить 1,81% (аудиторія 18+, уся Україна), що є найкращим показником перегляду диктанту за останні 5 років. Загалом трансляцію Радіодиктанту цього дня увімкнули понад 256 тисяч глядачів.

В ефірі проєкту «Суспільна студія» текст диктанту читала відома українська акторка Римма Зюбіна. У студії працювали ведуча «Суспільної студії» Інна Москвіна та ведучий UA: Українське радіо Роман Коляда, які розповіли про історію диктанту, а також поспілкувалися з представниками українських громад у різних куточках світу.

Фейсбук-сторінки Суспільного зібрали майже 73 тисячі переглядів, 800 поширень та 3800 реакцій. Ютуб-канали UA: ПЕРШИЙ та UA: Українське радіо — майже 144 тисячі переглядів сумарно. Відео телеканалу UA: ПЕРШИЙ потрапило до топ-20 у вкладці «Популярне» в ютубі. «Радіодиктант» був найпопулярнішим гугл-запитом в Україні 9 листопада.

До написання Радіодиктанту долучилося багато українських зірок, громадських діячів та політиків. У стінах читальної зали Національної бібліотеки імені Вернадського диктант написали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, уповноважений із захисту мови Тарас Кремінь, актор Ахтем Сеітаблаєв, акторка Наталя Сумська, представники України на Євробаченні-2021 гурт Go_A та багато інших. Через епідеміологічну ситуацію кількість гостей цього року обмежили відповідно до карантинних вимог.

Упродовж зум-трансляції, організованої під час написання диктанту, до «Суспільної студії» та Національної бібліотеки імені Вернадського долучилися 60 учасників із різних куточків світу. Їхні зображення транслювали на екрані за ведучими.

За хештегом #РадіоДиктант2020 у соцмережах організовували події, читачі діляться своїми враженнями про підготовку й написання цьогорічного диктанту, освітні лабораторії проводять розбір тексту диктанту та пояснюють складні випадки пунктуації і орфографії.

Цьогоріч уперше за 20 років існування диктанту в ньому попри часові розбіжності повним складом узяла участь 25-та команда полярної експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Нагадаємо, UA: Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо України із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. UA: Радіо Культура — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.

* Дані ТВ-панелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — Комунікаційний Альянс та представлені UA: ПЕРШИЙ. Дані наведено для аудиторій 18+ за показниками shr%. Докладно — у глосарії ІТК.